Χριστούγεννα χωρίς τα γλυκά της εποχής δεν γίνονται. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες έχουν την τιμητική τους. Τα αγαπημένα γλυκά βρίσκονται πάντα στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό που σκέφτονται όμως μερικοί πριν απολαύσουν τα συγκεκριμένα γλυκά είναι το πόσες θερμίδες έχουν. Ένα μεγάλο μελομακάρονο, λοιπόν, ισούται με περίπου 130 με 150 θερμίδες κι ένας κουραμπιές έχει 150 με 180 θερμίδες. Πιο ελαφρύ, και όσον αφορά τα υλικά, είναι το μελομακάρονο που περιέχει ελαιόλαδο, κανέλα και πορτοκάλι σε αντίθεση με τον κουραμπιέ που φημίζεται για το βούτυρό του. Όσον αφορά, τώρα, τις δίπλες, αυτό είναι πιο ελαφρύ γλυκό έχοντας περίπου 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια. Επιπλέον μια δίπλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Απολαύστε, λοιπόν, τα γλυκά των Χριστουγέννων αλλά τηρήστε και το μέτρο!

Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς αν ένας άνθρωπος είχε τη νόσο Αλτσχάιμερ, ήταν να γίνει μεταθανάτια εξέταση στον εγκέφαλό του, μέσω νεκροψίας. Σήμερα πια αυτό αλλάζει, καθώς ήδη υπάρχουν απεικονιστικές εξετάσεις που ανιχνεύουν στον εγκέφαλο το «σήμα κατατεθέν» της νόσου, την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές.

Παράλληλα, στον ορίζοντα διαφαίνονται τα πρώτα τεστ αίματος που θα ανιχνεύουν τον ίδιο βιοδείκτη ακόμη πιο εύκολα και φθηνά, ενώ οι επιστήμονες ήδη πειραματίζονται με την απεικονιστική ανίχνευση και της άλλης πρωτεΐνης, της ταυ, που είναι συνήθως παρούσα στον εγκέφαλο των ασθενών.

Οι νέες εξετάσεις δίνουν μεν νέες δυνατότητες για την πιο γρήγορη διάγνωση της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου, από την άλλη όμως εγείρουν νέα ερωτήματα και διλήμματα, είτε επειδή οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι για το διαγνωστικό αποτέλεσμα, είτε επειδή είναι αμφίβολο ότι ο ίδιος ο ασθενής θέλει να μάθει, τόσα χρόνια πριν, ότι τελικά θα πάθει Αλτσχάιμερ.

Όσο τα τεστ εξαπλώνονται, πολλοί άνθρωποι που βλέπουν τη μνήμη τους να τους προδίδει και φοβούνται ότι έχουν Αλτσχάιμερ, θα βρεθούν πια προ του διλήμματος: Θέλω πραγματικά να το ψάξω περισσότερο και να μάθω αν θα πάθω Αλτσχάιμερ;

Από τη μία, η θετική απάντηση σε ένα τεστ μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να τακτοποιήσει έγκαιρα τις προσωπικές και οικογενειακές υποθέσεις του για το μέλλον. Μπορεί επίσης να πάρει πιο γρήγορα φάρμακα, με την ελπίδα ότι έτσι θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου (π.χ. η εταιρεία Biogen ισχυρίζεται ότι διαθέτει ένα τέτοιο φάρμακο που καθυστερεί το Αλτσχάιμερ).

Από την άλλη όμως, ο ασθενής μπορεί να φορτωθεί άγχος με τη σκέψη του μελλοντικού Αλτσχάιμερ ή με τους φόβους για το πώς θα αντιδράσουν ο/η σύζυγός του και οι φίλοι του. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με την επίγνωση ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να αναγνωρίσει κανέναν ή ούτε καν να μιλήσει.

Προς το παρόν, οι υπάρχουσες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις του εγκεφάλου είναι ακριβές, συνήθως δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και μπορούν να γίνουν σε λίγα μόνο ιατρικά κέντρα. Συνήθως απευθύνονται σε όσους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας έχουν ήπια γνωστικά και μνημονικά προβλήματα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όμως ακόμη και άνθρωποι χωρίς τέτοια συμπτώματα, αλλά που έχουν πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ αργότερα. Όμως σίγουρα όχι όλοι, ενώ ακόμη και όσοι τελικά αναπτύξουν άνοια, αυτό μπορεί να συμβεί μετά από αρκετά χρόνια. Αυτή η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί, αποθαρρύνει έως τώρα τους γιατρούς να κάνουν τα νέα διαγνωστικά τεστ σε κλινικά υγιείς ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι που μαθαίνουν ότι έχουν Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο, απορροφούν το αρχικό σοκ και προσαρμόζουν τη ζωή τους ανάλογα, συνήθως αλλάζοντας τη διατροφή τους προς το υγιεινότερο, κάνοντας σωματικές και νοητικές ασκήσεις κ.α., με την προσδοκία ότι τουλάχιστον θα «φρενάρουν» κάπως την πρόοδο της νόσου. Άλλοι όμως, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δεν είναι τόσο σίγουροι ότι η πρόωρη διάγνωση τους βοήθησε, καθώς τους πυροδότησε τρομερές ανησυχίες για το τι θα τους συμβεί όσο η νόσος προχωράει.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 58χρονου Τζέι Ραϊνστάιν, ο οποίος έμαθε πως έχει Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου το 2018 και παράτησε μια υπεύθυνη διευθυντική θέση που είχε. Όπως δήλωσε, «είχα πια παραλύσει. Παλαιότερα αγαπούσα τη δουλειά μου, ήταν η ζωή μου, η ταυτότητα μου. Αλλά και η γυναίκα μου δεν είναι πια καλά, μαθαίνοντας για μένα. Η διάγνωση έχει αφήσει το σημάδι της στην οικογένειά μας. Έχω πάθει κατάθλιψη».

Ο Ραϊνστάιν ανησυχεί για το πώς θα είναι η ζωή του σε λίγα χρόνια και ότι οι φίλοι του θα τον εγκαταλείψουν. Άλλαξε τη διατροφή του και ασκείται, έχει κάνει τη διαθήκη του μαζί με τη γυναίκα του, ενώ αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στην Ένωση Αλτσχάιμερ, ώστε να βοηθήσει να αποστιγματιστεί η νόσος και παράλληλα να προσπαθήσει να μην αφήσει τη διάγνωση να «κλέψει» τη ζωή του. «Δεν θέλω να καθορίζομαι από τη νόσο», όπως λέει.

Παρόμοια είναι η περίπτωση του 68χρονου νευρολόγου δρ Ντάνιελ Γκιμπς, ο οποίος, έχοντας δει τόσα με τους ασθενείς τους, αποφάσισε να κάνει ο ίδιος τεστ και δυστυχώς ήταν θετικό για Αλτσχάιμερ. Τώρα ανησυχεί για το μέλλον του, γνωρίζοντας πως «το Αλτσχάιμερ είναι άσχημος τρόπος για να πεθάνεις», όπως λέει. Γι' αυτό, έχει πει στην οικογένεια του ότι αν στο μεταξύ πάθει κάποια άλλη σοβαρή πάθηση όπως πνευμονία, να μη του δώσουν θεραπεία, έτσι ώστε να πεθάνει νωρίτερα.

Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σήμερα και αν προγραμματίζετε να παρευρεθείτε σε ένα ακόμα γιορτινό τραπέζι, προσέξτε τι θα φάτε, γιατί οι γιορτές αυξάνουν σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύει μεγάλη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα εφέτος. Επιστήμονες από τη Δανία είχαν υποβάλλει χιλιάδες ανθρώπους σε αιματολογικές εξετάσεις διαπιστώνοντας πως η χοληστερόλη τους είχε αυξηθεί σημαντικά μετά τα Χριστούγεννα.

Στην πραγματικότητα, μετά τις γιορτές τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τους είχαν αυξηθεί κατά 15%. Αντίστοιχα, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους (η κακή χοληστερόλη) είχαν αυξηθεί κατά 20%.  Συνολικά, σχεδόν εννέα στους δέκα συμμετέχοντες παρουσίαζαν χοληστερόλη υψηλότερη από την  επιθυμητή.

 
Τα ευρήματα αυτά είχαν δημοσιευθεί στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2019 της ιατρικής επιθεωρήσεως Atherosclerosis.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης και το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 25.764 εθελοντές, ηλικίας 20 ετών και άνω.

Οι ερευνητές όρισαν ως παθολογικά υψηλή χοληστερόλη (υπερχοληστερολαιμία) τις τιμές:

 Ολικής χοληστερόλης άνω των 193 mg/dl

LDL χοληστερόλης άνω των 116 mg/dl

Οι εθελοντές έκαναν, μεταξύ άλλων, βιοχημικές εξετάσεις αίματος την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και Μαΐου-Ιουνίου του προηγούμενου έτους.

Τα αποτελέσματα

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων:

 
Το 77% των συμμετεχόντων είχαν παθολογική LDL χοληστερόλη

Το 89% των συμμετεχόντων είχαν παθολογική ολική χοληστερόλη

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου, οι εθελοντές είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν υπερχοληστερολαιμία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κρέατα, το φρέσκο βούτυρο και η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε πολλά χριστουγεννιάτικα εδέσματα ανεβάζουν την χοληστερόλη στα ύψη. Λένε επίσης πως, παρότι ανέμεναν κάποια αύξηση, τους εξέπληξε το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι παρουσίαζαν υπερχοληστερολαιμία.

 
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης επηρεάζονται ισχυρά από την κατανάλωση πλουσίων σε λίπη τροφίμων για έστω και μικρή χρονική περίοδο», είχε σχολιάσει η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Anne Langsted. «Ωστόσο προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν αυξημένη χοληστερόλη αμέσως μετά τα Χριστούγεννα».

 
Οι ερευνητές ανησυχούν για τις δυνητικές επιπτώσεις της αυξημένης χοληστερόλης στους ασθενείς που ήδη πριν από τις γιορτές πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία.


Η υπερχοληστερολαιμία προκαλεί στενώσεις στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και περιφερική αρτηριακή νόσο.

https://www.iatropedia.gr

 

Το πρώτο και προφανέστερο βήμα για να νικήσετε το αίσθημα της επίμονης κόπωσης είναι να παρατείνετε κατά μερικές ώρες τη διάρκεια του ύπνου σας.

Οι ειδικοί συνιστούν σε γενικές γραμμές επτά με εννιά ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αν και οι ώρες που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος ποικίλλουν. Ενώ κάποιοι μπορούν να λειτουργήσουν μια χαρά με μόλις πέντε ώρες ύπνου, άλλοι χρειάζονται εννιά.

Αν κοιμάστε αρκετά και παρ’ όλα αυτά νιώθετε εξάντληση την επόμενη μέρα, μπορεί να ευθύνεται κάτι από τα παρακάτω.

1. Αφυδάτωση: Είναι η πιο συχνή αιτία της επίμονης κόπωσης.

2. Αποχή από τη σωματική άσκηση: Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία πίσω από τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

3. Κακή διατροφή: Αν στην πολύωρη ακινησία και τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης προσθέσουμε και ένα γεύμα με χαμηλή θρεπτική αξία –π.χ. χωρίς αρκετές βιταμίνες– είναι ακόμη πιθανότερο να εκδηλωθεί κούραση και υπνηλία.

4. Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης: Η δράση του καφέ που οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να είναι μακρόχρονη και η καφεΐνη να εμποδίσει τον καλό και ξεκούραστο ύπνο, με αποτέλεσμα να μη νιώθουμε αναζωογονημένοι το επόμενο πρωί.

Το διαβάσαμε στο onmed

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση.

Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης. Είναι καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα. Αυτή διαδικασία μετατρέπει το γάλα σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Κεφίρ: Πόσες θερμίδες έχει - Διατροφικά στοιχεία

Βασικά είναι ένα ρόφημα. Οι κόκκοι του είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ. Γι' αυτό και έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D

Περίπου 100 θερμίδες (στα 175 ml)

7-8 γραμμάρια υδατανθράκων

3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Τα ροφήματα αυτού του τύπου, που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα, γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της διαχείρισης του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας.

Το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών στη στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι του περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκητών. Αυτα το καθιστούν μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

Το κεφίρ έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Το κεφίρ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της οστεοπόρωσης.

Το κεφίρ παρασκευάζεται από πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν είναι μόνο μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2. Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου από το σώμα, ενώ έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων κατά τουλάχιστον 81%.

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα κύτταρα των οστών. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη οστική πυκνότητα, η οποία με την σειρά της συμβάλλει στην πρόληψη καταγμάτων.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου

Τα προβιοτικά σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη ενός όγκου, επειδή καταφέρνουν να περιορίσουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός ο προστατευτικός ρόλος έχει καταδειχθεί σε διάφορες εργαστηριακές μελέτες.

Μια από αυτές έδειξε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού κατά 56% σε σύγκριση με το 14% από το εκχύλισμα γιαουρτιού.

Τα προβιοτικά στο κεφίρ βοηθούν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα

Τα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις διάρροιας.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν ενάντια σε διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Αυτά περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και διάφορα άλλα.

Για τον λόγο αυτό, το κεφίρ μπορεί να είναι χρήσιμο αν έχετε προβλήματα με την πέψη.

Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ένα φυσικό σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι ενήλικες, δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν την λακτόζη σωστά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στην λακτόζη.

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το κεφίρ και το γιαούρτι) μετατρέπουν την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, οπότε το τελικό ρόφημα περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Περιέχουν, επίσης, ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διασπάσει την λακτόζη ακόμη περισσότερο.

Έτσι, το κεφίρ είναι γενικά ένα καλό ρόφημα για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι είναι δυνατόν να παραχθεί κεφίρ που να είναι 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, χυμό φρούτων, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει τα συμπτώματα από αλλεργία και άσθμα

Οι αλλεργίες προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις ενάντια σε κατά τ' άλλα αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες. Τα άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις, όπως το άσθμα.

Σε μελέτες σε ζώα, το κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει αυτές τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού, οι οποίες σχετίζονται με την αλλεργία και το άσθμα.

 
Το διαβάσαμε στο topontiki


  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE