Μετά την είδηση του σχεδιασμού της Έμμα, η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από έρευνα και δείχνει πώς φαντάζονται οι επιστήμονες τον εργαζόμενο του μέλλοντος (αν οι συνθήκες εργασίες παραμείνουν όπως είναι σήμερα) η ανάγκη να βρεθεί λύση στο πρόβλημα εργασίας σε ένα μη εργονομικά καλό γραφείο είναι ακόμα πιο έντονη.

Ο επιστήμονας, ειδικός στη μελλοντική συμπεριφορά, Γουίλιαμ Χάιαμ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχουν οι μη σωστά σχεδιασμένοι εργασιακοί χώροι στην υγεία των εργαζομένων.

Με βάση έρευνες σε περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα προέβλεψε πως τα γραφεία ενδέχεται να αλλάξουν το ανθρώπινο σώμα τα επόμενα 20 χρόνια. Η Έμμα λοιπόν έχει καμπούρα, ξηρά μάτια και χλωμό δέρμα και κοιτάζοντάς την κανείς καταλαβαίνει ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει… asap!

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως μέχρι να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σ’ ένα εργονομικά ιδανικό γραφείο;

Τα παρακάτω ίσως να είναι μια καλή αρχή!
Κάντε τα μίτινγκ... περπατώντας

Τι σημαίνει αυτό; Κάθε φορά που δίνεται ραντεβού με έναν συνεργάτη, έναν υποψήφιο πελάτη ή ακόμα και με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας, προτείνετε να τα πείτε ενώ κάνετε μια βόλτα κοντά στο γραφείο σας ή το σημείο που έχετε δώσει ραντεβού. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κινηθείτε μέσα στην ημέρα, ενώ θα δώσετε και το καλό παράδειγμα και στους υπόλοιπους. Κάντε μια στάση για να πάρετε ένα φρέσκο χυμό on-the-go και θα δείτε ότι, η παραγωγικότητα και οι νέες ιδέες θα αυξηθούν, χάρη στον φρέσκο αέρα και την άσκηση.

Εκμεταλλευτείτε σωστά τα διαλείμματά σας

Τα συχνά διαλείμματα στη δουλειά είναι απαραίτητα, ειδικά αν κάνετε καθιστική δουλειά γραφείου. Αντί όμως να κάνετε scroll down στο instagram σηκωθείτε, κάντε διατάσεις και προσπαθήστε να περπατάτε σε κάθε ευκαιρία. Θέλετε να πάτε τουαλέτα; Επιλέξτε την πιο μακρινή. Πηγαίνετε στην κουζίνα να πιείτε νερό -καθώς δεν πρέπει να ξεχνάτε να μένετε ενυδατωμένοι. Θέλετε να ρωτήσετε κάτι τον συνάδελφό σας στο διπλανό γραφείο; Πηγαίνετε εκεί, μη στείλετε e-mail. Επίσης, μην πέφτετε στην παγίδα να τρώτε το μεσημεριανό σας κολλημένοι στην οθόνη. Όση δουλειά κι αν έχετε, δε θα σας σώσουν τα 20 λεπτά. Σηκωθείτε από την καρέκλα και ζητήστε από τον best-work-buddy σας να φάτε μαζί στην κουζίνα ή να πεταχτείτε να πάρετε κάτι απ’έξω.

Γραφείο για να στέκεστε όρθιοι

Για να καταπολεμήσετε την καθιστική ζωή, δουλέψτε όρθιοι! Οι ειδικοί προτείνουν τα λεγόμενα standing desks, τα οποία είναι ουσιαστικά γραφεία, που σας επιτρέπουν να δουλεύετε με τον υπολογιστή σας όρθιοι, φανταστείτε κάτι σαν τα stands στο αγαπημένο σας μπαρ. Αυτό βέβαια είναι ιδανικό αν δουλεύετε σπίτι, γιατί σε περιβάλλον εταιρίας ίσως να μη σας επιτρέπουν να αλλάξετε το... interior design. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να φέρνετε κάποιες μέρες το λάπτοπ από το σπίτι και να σηκώνεστε όποτε μπορείτε, βρίσκοντας ένα ψηλό σημείο στο γραφείο σας για να το ακουμπήσετε.

Μια... διαφορετική καρέκλα

Σίγουρα έχετε τη δει την κλασική μπάλα πιλάτες στο γυμναστήριό σας. Δουλεύοντας λοιπόν καθισμένοι σε μια τέτοια μπάλα για λίγη ώρα, θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ποδιών και του κορμού σας. Μάλιστα, μια εταιρία συνδύασε την καρέκλα γραφείου και την μπάλα πιλάτες. Ο λόγος για την Gaiam Balance Ball Chair, η οποία υπόσχεται ότι βοηθά στην καλύτερη στάση του σώματος, την ενδυνάμωση, προσφέροντας εργονομική στήριξη στην πλάτη σας.

«Ποδηλατάδα» στο γραφείο

Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, τότε μπορείτε να αναζητήσετε τα desk petals. Ουσιαστικά, πρόκειται για πετάλια, τα οποία μπορείτε να τα τοποθετήσετε κάτω από το γραφείο σας. Έτσι, κάνετε ποδήλατο όσο πληκτρολογείτε ή μιλάτε στο τηλέφωνο.


Μην αγνοείτε τα «κλισέ»

Να προτιμάμε τα σκαλιά και όχι το ασανσέρ: μια συμβουλή που όλοι μας λένε, τη θεωρούμε πια κλισέ, αλλά πολύ κακώς δεν την ακολουθούμε ποτέ. Όπως επίσης και να περπατάμε μέχρι τη δουλειά, αν είναι κοντά και να μην παίρνουμε το αυτοκίνητο. Αν η δουλειά σας είναι μακριά, παρκάρετε 10 λεπτά με τα πόδια μακριά από το γραφείο. Τα παραπάνω τα ξέρετε, σύμφωνοι. Τα εφαρμόζετε, όμως; Αν όχι, μήπως να ξεκινήσετε άμεσα;

Η περίεργη εμφάνισή του και η γλυκόξινη και κάποιες φορές στυφή γεύση του, μπορεί να μην καθιστούν το ακτινίδιο την πρώτη σας επιλογή όταν θέλετε να φάτε φρούτο.

Όταν, όμως, μάθετε τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία σας, μάλλον θα αλλάξετε γνώμη!

Με επικρατέστερο τόπο καταγωγής την Κίνα, το ακτινίδιο ταξίδεψε μετά τον 19ο αιώνα στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, της οποίας αποτελεί εθνικό σύμβολο, ενώ πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα.

Δείτε παρακάτω τα εφτά σημαντικά οφέλη που προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία μας:

Έχει υψηλή θρεπτική αξία

 Είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και αποτοξινώνει τον οργανισμό

 Περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την απομάκρυνση των τοξινών του εντέρου από τον οργανισμό.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

 Η βιταμίνη C που περιέχει, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυώματος και βοηθά στο να προληφθούν οι ασθένειες στους ανθρώπους που ασκούνται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη C συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή ουσιών, όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο είναι ένα σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στην αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Βελτιώνει την όραση

 Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία της απώλειας όρασης και το ακτινίδιο μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τα μάτια σας από αυτή, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου

 Τρόφιμα όπως οι φακές και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και αν καταναλώσετε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δε θα πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι σε τέτοια χημική μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Αν όμως μετά την κατανάλωσή τους φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχει, δε θα αφήσει τον σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Είναι ιδανικό σνακ για τη δίαιτα

 Έχει ελάχιστες θερμίδες (ένα μεγάλο ζουμερό ακτινίδιο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες), πολλές φυτικές ίνες και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι, γεμίζει γρήγορα το στομάχι και αποτρέπει την υπερφαγία.

Πηγή: vita.gr

Το αλκοόλ μπορεί να είναι νόμιμο – και συχνά νόστιμο – όμως αυτό δεν σημαίνει πως η κατάχρησή του είναι αθώα. Ο αλκοολισμός είναι μια πολύ σοβαρή εξάρτηση που μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα σωματικής και ψυχολογικής υγείας.

Ωστόσο, αν και όλοι σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε τις συνέπειές του, τείνουμε να συνδέουμε τη συγκεκριμένη πάθηση με το περιθώριο και να αναζητούμε τις ενδείξεις της μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Στην πραγματικότητα, τα πρώτα δείγματα της εξάρτησης είναι διακριτικά, σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα αναγνωρίσουν για πολύ καιρό.

Τα παρακάτω επτά σημάδια θα σας επιτρέψουν να διακρίνετε από νωρίς αν το αλκοόλ έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα αντί για διασκέδαση και να το αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Δεν ακολουθείτε τις συμβουλές σας: Αν πριν βγείτε θέτετε κάποια όρια στον εαυτό σας για τις ποσότητες αλκοόλ που θα καταναλώσετε και στο τέλος πάντα τα ξεπερνάτε, ενδέχεται να έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε μια πιο επικίνδυνη σχέση με το ποτό.

Γίνεται αντικείμενο συζήτησης: Ακόμη και αν πιστεύετε ότι πίνετε στα πλαίσια του μέτρου, αν οι φίλοι σας σχολιάζουν συχνά τον αριθμό των ποτών που παραγγέλνετε, πιθανότατα έχουν παρατηρήσει κάτι που εσείς δεν μπορείτε να δείτε ακόμη.

Μεθυσμένα σχέδια: Κανονίζετε δραστηριότητες ή συναντήσεις με φίλους που να μην συμπεριλαμβάνουν ένα μπουκάλι κρασί ή μερικά κοκτέιλ; Αν όχι, σκεφτείτε αν το αλκοόλ έχει μετατραπεί στον κυριότερο στόχο της εξόδου σας.

Ένα ποτό της παρηγοριάς: Το αλκοόλ μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο ή την αγωνία μας προσωρινά, όμως όταν καταφεύγουμε συχνά σε αυτό καταλήγει να γίνεται και εκείνο σοβαρότατο πρόβλημα.

Αναρωτιέστε: Αν έχετε αρχίσει να σκέφτεστε το ενδεχόμενο να πίνετε περισσότερο από όσο θα έπρεπε ή να αγχώνεστε όταν ξεπερνάτε τον αριθμό των ποτών που πιστεύατε ότι θα καταναλώσετε, είναι μια καλή στιγμή να περιορίσετε το αλκοόλ.

Σας το είπε ο γιατρός σας: Δεν είναι σπάνιο οι γιατροί να ρωτούν πόσο αλκοόλ πίνετε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης. Αν σας πει ότι η ποσότητα που του αναφέρατε είναι υπερβολική, μην το αγνοήσετε.

Πονοκέφαλοι της επόμενης μέρας: Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ένα χανγκόβερ πότε – πότε, αν όμως σας έχει γίνει συνήθεια, είναι η στιγμή να κάνετε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Σε περίπτωση που σας συμβαίνουν αρκετά από τα παραπάνω πράγματα, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό. Η κατάχρηση του αλκοόλ δεν σημαίνει ότι είστε χειρότερος άνθρωπος, ούτε θα πρέπει να σας κάνει να ντρέπεστε. Ωστόσο, αν δεν λάβετε τα μέτρα σας δεν αποκλείεται να αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή σας με άσχημους και απρόβλεπτους τρόπους.

Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γάλα, συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Of the American Osteopathic Association». Οι ερευνητές τονίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η βασική πηγή καλίου για τον οργανισμό στις δυτικές χώρες, όπου τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη είναι υψηλά.

Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ασίας είναι πιο μικρά, καθώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτές είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Πιο ασφαλής μία φυτική διατροφή

Στην παρούσα έρευνα, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της αύξησης καρκίνου του προστάτη και της κατανάλωσης άλλων ζωικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και του λευκού κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος και του ψαριού.

Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν φυτική διατροφή διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η έρευνα

Ο Τζον Σιν, ογκολόγος της κλινικής Μάγιο και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, εξηγεί ότι η έρευνα αυτή αυξάνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και αναδεικνύει τα δυνητικά οφέλη της φυτικής διατροφής.

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογια του παρόντος εγχειρήματος, έγινε ανασκόπηση 47 μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 2006 στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, για να γίνει καλύτερα κατανοητός ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στις περιπτώσεις κατανάλωσης φυτικών ή ζωικών τροφίμων.

Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη φτάνει το 11,6%. Είναι η μορφή καρκίνου που συναντάται συχνότερα και έρχεται δεύτερη στο ποσοστό των θανάτων που προκαλεί μεταξύ των ανδρών, με πάνω από 30.000 θανάτους ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος ταλαιπωρούν συχνά την καθημερινότητά μας, με το στρες αλλά και την ηλικία (καθώς σταδιακά μειώνεται η παραγωγή γαστρικού οξέος με αποτέλεσμα να μην πέπτονται και να μην απορροφώνται σωστά οι πρωτεΐνες) να αποτελούν μεταξύ άλλων τους «συνήθεις υπόπτους» για την πυροδότηση των ενοχλήσεων. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το 15% των πολιτών του Δυτικού Κόσμου ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, μελέτη στις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά έδειξε ότι το 20% του πληθυσμού πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Δείτε επίσης: Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για πάνω από 40.000 θέσεις εργασίες

Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής του «John Hopkins» Linda Ann Lee, πέντε τρόφιμα που είναι σημαντικοί βοηθοί του πεπτικού συστήματος καθώς απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κοινών γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως είναι για παράδειγμα το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά και η δυσκοιλιότητα.

Οι καλοί υδατάνθρακες

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ασπρο ή μαύρο ψωμί; «Εάν θέλετε το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα, τότε επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως» είναι η απάντηση της η Dr. Lee, προσθέτοντας ότι για τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 25 γραμμαρίων ινών ημερησίως.

Σε σύγκριση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως είναι το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως προσφέρουν στον οργανισμό πολλές ίνες αλλά και πρόσθετα θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. «Οταν τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν ίνες ολικής αλέσεως παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας», εξηγεί η ειδικός. Αυτά τα μόρια προάγουν την καλή λειτουργία των κυττάρων που βρίσκονται στο παχύ έντερο – εκεί όπου εδράζεται το 70% των ανοσοκυττάρων μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, η καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας δεν τις συστήνει, αφού αποκλείουν τα προϊόντα ολικής αλέσεως από τη διατροφή στερώντας έτσι από έντερο έναν σημαντικό «σύμμαχο».

Η υγιεινή σαλάτα

Η σαλάτα που ξεχειλίζει από φυλλώδη χορταρικά, όπως είναι για παράδειγμα το σπανάκι, αποτελεί εξαιρετική πηγή ινών αλλά και θρεπτικών συστατικών όπως είναι το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες C, K και Α.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι σύμφωνα με έρευνες τα φυλλώδη χόρτα περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος σακχάρου που θρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Απαχη πρωτεΐνη

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου αποφεύγουν κατά κανόνα τα λιπαρά τρόφιμα και συνεπακόλουθα τα τηγανητά.

«Γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ευθύνονται για συσπάσεις στο έντερο», διευκρινίζει η ειδικός, προσθέτοντας ότι η… παρενέργεια αυτή αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να αποφεύγει κανείς την (υπερ)κατανάλωση του κόκκινου κρέατος που περιέχει αρκετό λίπος.

«Επιπλέον, τα βακτήρια του παχέος εντέρου μετατρέπουν το κόκκινο κρέας σε ουσίες που βλάπτουν τα αγγεία», προσθέτει η Dr. Lee.

Τα «άγλυκα» φρούτα

«Οσοι αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως είναι το φούσκωμα και τα αέρια, πιθανόν να νιώσουν ανακούφιση εάν μειώσουν την πρόσληψη σακχάρων, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, που βρίσκονται στα φρούτα», σημειώνει η καθηγήτρια του «John Hopkins». Συνεπώς, από τη λίστα των φρούτων που καταναλώνουν καθημερινά θα πρέπει να αφαιρέσουν τα μήλα, τα αχλάδια και τα μάνγκο.

Αντιθέτως τα μούρα και τα εσπεριδοειδή (όπως είναι τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ) περιέχουν λιγότερα σάκχαρα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανεκτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η μπανάνα ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα, αφενός γιατί η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα είναι χαμηλή και αφετέρου επειδή η περιεκτικότητά της σε ίνες είναι υψηλή.

Αβοκάντο

Η Dr. Lee ταξινομεί το αβοκάντο στην ομάδα των «σούπερ τροφών», καθώς η πράσινη φλούδα του κρύβει έναν… θησαυρό από φυτικές ίνες αλλά και θρεπτικά συστατικά – μεταξύ των οποίων το κάλιο που ωφελεί σημαντικά την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, είναι ένα ακόμη τρόφιμο χαμηλό σε φρουκτόζη, με αποτέλεσμα να μην ενοχοποιείται για τη δημιουργία αερίων.

«Τρόφιμα όπως το αβοκάντο και τα καρύδια είναι ιδιαίτερα ωφέλημα για τον οργανισμό», καταλήγει η ειδικός, προειδοποιώντας παράλληλα ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE