Οι κρίσεις άγχους είναι πολύ συχνότερες απ’ όσο νομίζουμε, καθώς τα στατιστικά υποδεικνύουν ότι ένας στους πέντε ανθρώπους βιώνει κάποιας μορφής τέτοια κρίση. Οι μισοί μάλιστα δεν βρίσκουν ανακούφιση στις παραδοσιακές θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά.

Και μια νέα μελέτη μάς λέει πως βρήκε έναν νέο τρόπο για τον περιορισμό της έντασης των κρίσεων άγχους και πανικού. Όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι να πυροδοτήσουν δηλαδή μια κρίση άγχους, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να στραφείς σε έναν άσχετο ήχο ή σύμβολο.

«Σήμα ασφαλείας» το λένε οι ψυχολόγοι και μπορεί πράγματι να αποφορτίσει το άγχος ενεργοποιώντας διαφορετικά εγκεφαλικά δίκτυα. Στα πειράματα των ερευνητών αυτό ακριβώς συνέβη και σε ποντίκια και σε ανθρώπους.

«Ένα σήμα ασφαλείας μπορεί να είναι ένα μουσικό κομμάτι, ένας άνθρωπος ή ακόμα και ένα αντικείμενο σαν ένα λούτρινο ζωάκι, τα οποία αντιπροσωπεύουν την απουσία της απειλής», λέει χαρακτηριστικά ο Dylan Gee, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας του Yale.

Όταν στρέφουμε την προσοχή μας σε τέτοια άσχετα ερεθίσματα, ισχυρίζονται πάντα οι επιστήμονες, ενεργοποιούνται διαφορετικά νευρωνικά δίκτυα, αποτραβώντας τη σκέψη μας από το αγχογόνο γεγονός.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», αυτή η στρατηγική είναι μια πιθανή λύση για να αποφορτίζεται το υποκείμενο από το άγχος και τον πανικό που το κατακλύζει ξαφνικά…

Παρά την κακή της φήμη για την πρόκληση αύξησης βάρους, ορισμένα οφέλη που παρέχει η σοκολάτα για την υγεία, είναι αξιοσημείωτα.

Η σοκολάτα προέρχεται ιστορικά από τους τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη χρήση τους χρονολογείται από τον πολιτισμό των Olmec στην Αμερική. Μετά την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της Αμερικής, η σοκολάτα έγινε πολύ δημοφιλής στον ευρύτερο κόσμο και η ζήτησή της εκτοξεύθηκε.

Η σοκολάτα έχει γίνει από τότε ένα δημοφιλές προϊόν διατροφής, που εκατομμύρια ανθρώπων απολαμβάνουν κάθε μέρα, χάρη στη μοναδική, πλούσια και γλυκιά γεύση της.

Αλλά τι αποτέλεσμα έχει η σοκολάτα στην υγεία μας;

Σοκολάτα: Οφέλη

Η σοκολάτα “κατηγορείται” λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε λιπαρά και ζάχαρη. Η κατανάλωσή της συνδέεται με την ακμή, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη στεφανιαία νόσο και τον διαβήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια επισκόπηση των επιδράσεων της σοκολάτας στην υγεία του ανθρώπου, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά δραστικές φαινολικές ενώσεις.

Αυτό έχει αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων για τη σοκολάτα και έχει διεγείρει την έρευνα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και προβλήματα όπως το οξειδωτικό στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η αθηροσκλήρωση.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερα οφέλη αυτή παρέχει.

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

• μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης
• πρόληψη στην γνωστική παρακμή
• μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πιθανά οφέλη για την υγεία που αναφέρονται παρακάτω προέρχονται από μεμονωμένες μελέτες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων.

Επιπλέον, οι περισσότερες σοκολάτες στο εμπόριο δεν περιέχουν μόνο κακάο. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι οποιωνδήποτε άλλων συστατικών, όπως η ζάχαρη και το λίπος.

1) Χοληστερόλη

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστής και ως "κακή” χοληστερόλη.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν οι σοκολάτες που περιέχουν φυτικές στερόλες (PS) και φλαβανόλες κακάου (CF) έχουν κάποια επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: "Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας που περιέχει PS και CF, ως μέρος μιας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση".

2) Γνωστική λειτουργία

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής και να μειωθεί η μείωση της μνήμης στους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζεστή σοκολάτα βοήθησε να βελτιωθεί η ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου όπου χρειαζόταν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Farzaneh A. Sorond, δήλωσε:

"Καθώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η σχέση, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer".

Τα αποτελέσματα ενός εργαστηριακού πειράματος, που δημοσιεύθηκε το 2014, έδειξαν ότι ένα εκχύλισμα κακάο, που ονομάζεται lavado, μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει βλάβες στις νευρικές οδούς που βρίσκονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Αυτό το εκχύλισμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων, όπως η γνωστική παρακμή.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Appetite, επίσης δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

3) Καρδιακές παθήσεις

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση BMJ, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά το ένα τρίτο!

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας θα μπορούσαν να συνδεθούν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών. Ζητούν, ωστόσο, περαιτέρω πειραματικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν εάν η κατανάλωση σοκολάτας είναι ευεργετική για την καρδιά.

4) Εγκεφαλικό επεισόδιο

Καναδοί επιστήμονες, σε μεγάλη μελέτη που περιελάμβανε 44.489 άτομα, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα ήταν 22% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους δεν το έκαναν. Επίσης, εκείνοι που είχαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά κατανάλωναν συστηματικά σοκολάτα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού!

Μια περαιτέρω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart το 2015, παρακολούθησε την επίδραση της διατροφής στη μακροχρόνια υγεία των 25.000 ανδρών και γυναικών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μέχρι 100 γραμμαρίων σοκολάτας κάθε μέρα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

5) Ανάπτυξη του εμβρύου

Η κατανάλωση 30 g σοκολάτας κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε το 2016 στο ετήσιο Συνέδριο Εγκυμοσύνης της Εταιρείας για τη Μητρική Εμβρυϊκή Ιατρική, που έγινε στην Ατλάντα.

6) Αθλητικές επιδόσεις

Τα ευρήματα μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of the International Society of Sports Nutrition, υποδεικνύουν ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

“Ανοιχτόχρωμη” και “σκουρόχρωμη” σοκολάτα

Οι παραγωγοί λευκής, γάλακτος σοκολάτας υποστηρίζουν, ότι το προϊόν τους είναι καλύτερο για την υγεία, επειδή περιέχει γάλα και το γάλα παρέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της μαύρης σοκολάτας επισημαίνουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο δικό τους προϊόν.

Όσο πιο “σκουρόχρωμη” είναι η σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο. Έτσι, θεωρητικά, αντίστοιχα υψηλότερο είναι και το επίπεδο αντιοξειδωτικών που θα περιέχει. Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά ποικίλλουν ευρέως στις εμπορικά διαθέσιμες σοκολάτες, ανάλογα με το εμπορικό σήμα και τον τύπο που επιλέγετε. Είναι καλύτερα να ελέγχετε την ετικέτα, εάν θέλετε να είστε σίγουροι για τα θρεπτικά συστατικά.

Σοκολάτα: Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Η σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά αποτελέσματα.

• Αύξηση βάρους: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και επίπεδο λίπους. Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες λόγω της ζάχαρης και του λίπους, που περιέχει.
• Περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στις περισσότερες σοκολάτες μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία διάβρωσης των δοντιών.
• Ημικρανία: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση στις ημικρανίες όταν καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα, λόγω της τυραμίνης, της ισταμίνης και της φαινυλαλανίνης του κακάο. Ωστόσο, οι έρευνες επάνω σε αυτό το θέμα δεν είναι καταληκτικές.
• Υγεία των οστών: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οστική δομή και οστεοπόρωση. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν, ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν σοκολάτα κάθε μέρα είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υγεία.
• Βαρέα μέταλλα: Κάποιες σκόνες κακάο και ράβδοι σοκολάτας μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα καδμίου και μολύβδου, τα οποία είναι τοξικά για τους νεφρούς, τα οστά και άλλους ιστούς του σώματος.

Το 2017, η Consumer Lab εξέτασε 43 προϊόντα σοκολάτας και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες οι σκόνες κακάο περιείχαν περισσότερο από 0,3 mcg καδμίου ανά μερίδα, δηλαδή το μέγιστο ποσό που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Συνολικά, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά κρύβει και κινδύνους. Όπως πάντα, το μέτρο στην διατροφή είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία.

Πηγή: iatropedia.gr

Η διατροφή είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα σημείο-κλειδί στη διαχείριση ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υπέρταση μια νέα έρευνα, όμως, έρχεται να προστεθεί στον ολοένα αυξανόμενο όγκο ενδείξεων που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να συμβάλει και στην αντικαρκινική θεραπεία.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, διαπιστώθηκε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης αμινοξέων που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα αυγά ενίσχυσε σημαντικά την αντικαρκινική θεραπεία στα ποντίκια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων.

«Πρόκειται για πολύ ισχυρές επιδράσεις, η δυναμική των οποίων προσομοιάζει σε αυτή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην αντικαρκινική θεραπεία. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ίσως ένα φάρμακο ή μια θεραπεία να μη λειτουργούν αποτελεσματικά από μόνα τους, όταν, όμως, συνδυαστούν με τη σωστή διατροφή, επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημειώνει ο Jason Locasale, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και επικεφαλής της μελέτης.

Η εργασία επικεντρώθηκε στον περιορισμό της πρόσληψης μεθειονίνης, ένα αμινοξύ που θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ο περιορισμός της έχει ήδη συνδεθεί τόσο με την αντιγήρανση όσο και με την απώλεια βάρους, η σημασία του για τα καρκινικά κύτταρα που υποδεικνύεται στην παρούσα μελέτη, όμως, θα μπορούσε να αποτελεί μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρο οδό για την ενίσχυση της αντικαρκινικής θεραπείας.

«Εξοντώνοντας» τον καρκίνο

Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν τον περιορισμό της μεθειονίνης σε υγιή ποντίκια για να επιβεβαιώσουν ότι είχε πράγματι τις επιθυμητές επιδράσεις στον μεταβολισμό τους. Στη συνέχεια, προχώρησαν στα ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου και κακοήθεις όγκους μαλακών μορίων, γνωστούς και ως σαρκώματα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι χαμηλές δόσεις χημειοθεραπείας, οι οποίες από μόνες τους δεν είχαν καμία επίδραση στον καρκίνο του παχέος εντέρου, οδήγησαν σε «αξιοσημείωτη αναστολή της ανάπτυξης του όγκου», όταν συνδυάστηκαν με τον περιορισμό της μεθειονίνης. Παρομοίως, ο συνδυασμός της περιορισμένης μεθειονίνης με την ακτινοθεραπεία στην περίπτωση των σαρκωμάτων περιόρισε και πάλι την ανάπτυξη του όγκου.

«Στην ουσία “εξοντώνουμε” τα καρκινικά κύτταρα στερώντας τους συγκεκριμένα συστατικά που τα θρέφουν σε ένα πολύ βασικό για αυτά στάδιο. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θεραπεύσαμε τον καρκίνο, ούτε ότι η μέθοδος αυτή είναι πανάκεια. Πιστεύουμε, όμως, ότι έχει αρκετές προοπτικές, ακόμα κι αν απέχει πολύ από την εφαρμογή της στους ανθρώπους», εξηγεί ο Δρ. Locasale.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του επέκτειναν την έρευνα, δοκιμάζοντας τη διατροφή με περιορισμένη μεθειονίνη σε έξι υγιείς ενήλικες και βρήκαν ότι η επίδρασή της στον ανθρώπινο μεταβολισμό είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε στα ποντίκια.

Αυτό υποδεικνύει ότι η διατροφή αυτή θα μπορούσε να επιδρά και σε κάποιους ανθρώπινους όγκους, με τους επιστήμονες να ευελπιστούν στη δοκιμή της έρευνας και σε ασθενείς με καρκίνο, με στόχο την ανάδειξη μιας νέας θεραπευτικής προσέγγισης.

Πηγή: ygeiamou.gr

 Εάν δεν θέλετε να σας ρίξει η φετινή γρίπη στο κρεβάτι, πάρετε τα μέτρα σας. Θωρακίστε την άμυνα του οργανισμού σας με απλούς τρόπους και κρατήστε τις ιώσεις μακριά. Πώς θα το καταφέρουμε;

 

Μακριά από τους κρυωμένους. Είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο στο γραφείο που είναι συναχωμένος και βήχει είτε για τον σύντροφό μας που έχει καταρροή, εμείς πρέπει να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας – κυριολεκτικά. Δεδομένου ότι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με το βήχα ή το φτέρνισμα φτάνουν σε μια απόσταση άνω των 4,5 μέτρων μέσα σε ένα δευτερόλεπτο καλό είναι να τηρούμε μια απόσταση ασφαλείας. Εννοείται βέβαια ότι δεν κάνουμε χειραψίες, ούτε αγκαλιάζουμε όποιον είναι εμφανώς συναχωμένος. Το 70% όσων είναι κρυολογημένοι μεταφέρουν τους ιούς στα χέρια τους, γι΄ αυτό και αποφεύγουμε τις χειραψίες με όσους είναι εμφανώς συναχωμένοι.

 

Καλός ύπνος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού είναι οι επαρκείς ώρες ύπνου (7-9 ώρες αναλόγως τις ανάγκες μας). Εάν ξυπνάμε νιώθοντας ότι έχουμε χορτάσει ύπνο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Εάν όμως νιώθουμε τα βλέφαρά μας βαριά από το πρωί, τότε καλό είναι να πέφτουμε νωρίτερα για ύπνο.

 

Αερίζουμε το σπίτι και το γραφείο. Ο συνωστισμός σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους αποτελεί το κατάλληλο πεδίο για τη μετάδοση των ιών τους χειμωνιάτικους μήνες. Φροντίζουμε λοιπόν να αερίζουμε τους χώρους στους οποίους περνάμε πολλές ώρες καθημερινά.

 

 Ντυνόμαστε έξυπνα. Φοράμε αρκετά ζεστά αλλά όχι βαριά ρούχα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα αφαιρούμε ένα – ένα όταν χρειαστεί. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

 

Αποφεύγουμε το συνωστισμό. Αυτή την εποχή του χρόνου είναι πιο πιθανό να βρεθούμε σε κλειστούς χώρους, με ανεπαρκή αερισμό και σε κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους, δηλαδή σε συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση των ιών. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να παραμένουμε στο χώρο το λιγότερο δυνατό ή να φροντίζουμε να ανοίγουμε το παράθυρο για να ανανεωθεί ο αέρας. Επίσης εάν βρεθούμε σε ένα λεωφορείο με μεγάλο συνωστισμό καλό είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε θέση κοντά στο ανοικτό παράθυρο.

 

Πλένουμε συχνά τα χέρια. Το σημαντικότερο ίσως μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τρεχούμενο νερό και σαπούνι τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισηπτικό τζελ ή μαντηλάκια καθαρισμού. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας. Όσο πιο συχνά ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης ιών από τα χέρια στη μύτη και το στόμα, δηλαδή τις «πύλες εισόδου» των ιών.

 

Περπατάμε! Η φυσική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί συνιστούν 20 – 30 λεπτά, καθημερινής άσκησης. Η πιο απλή επιλογή είναι το καθημερινό περπάτημα.

Προσοχή στη διατροφή τις ημέρες των εορτών στους πάσχοντες από αιμορροΐδες, εφιστούν οι ειδικοί χειρουργοί, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά.

Τι πρέπει να αποφεύγουν στη διατροφή όσοι πάσχουν από αιμορροΐδες

Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό πρωκτολόγο Δημήτρη Μουσιώλη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τροφές που πρέπει να αποφύγουν όσοι πάσχουν από αιμορροιδοπάθεια είναι:

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (γλυκά, τυριά, κρέας)

Αεριούχα αναψυκτικά, καφές, αλκοόλ.

Ζύμες, άσπρο ψωμί, ζυμαρικά με άσπρο αλεύρι.

Καυτερά φαγητά,τηγανητά, καπνιστά.

Επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο σε μεγάλες ποσότητες.

Γενικά τροφές πλούσιες σε λίπη.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η ιδανική διατροφή

Αντίθετα και σε γενικές γραμμές, η ιδανική τροφή για αιμορροΐδες, είναι αυτή που βασίζεται σε φυτικές ίνες και αποτελείται από:

Τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά, τα ψωμιά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το μαύρο ρύζι.

Ριζοματώδη λαχανικά, ειδικά πατάτες και γογγύλια,

Ωμά ή φρέσκα λαχανικά, όπως το μαρούλι, οι ελιές, οι ντομάτες, το αγγούρι και τα καρότα.

Ξηρά ή φρέσκα φρούτα, όπως τα σμέουρα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα μανταρίνια.

Τα προβιοτικά γιαούρτια μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά για τη γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων

Διατροφή και νερό

Μην παραλείπετε να καταναλώνετε 6 έως 10 ποτήρια νερού καθημερινά. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE