Αν είστε 30 ή 40 ετών, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι είναι λίγο πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας από ό,τι όταν ήσασταν 20.

Στην πραγματικότητα στην ηλικία των 20 μπορεί να νιώθατε ότι μπορούσατε να απολαύσετε όλη την πίτσα χωρίς συνέπειες, αλλά τώρα τα παντελόνια σας δεν σας κουμπώνουν. Όμως πρέπει να γνωρίζετε 2 πράγματα: πρώτον δεν είστε οι μόνοι και δεύτερον σύμφωνα με την επιστήμη, είναι πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το βάρος μας καθώς μεγαλώνουμε

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, ήταν μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Ουψάλα της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία. Η ομάδα μελέτησε τα λιπώδη κύτταρα 54 ανδρών και γυναικών για 13 χρόνια και διαπίστωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν μειώσεις στον όγκο των λιπιδίων. Ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι αυτή η μείωση πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα από το πόσο βάρος έχασαν ή κέρδισαν οι συμμετέχοντες στα 13 χρόνια.

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι διαδικασίες στον ιστό του λίπους ρυθμίζουν τις αλλαγές στο σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια της γήρανσης με τρόπο που είναι ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες. Με απλά λόγια, ακόμα και όταν δεν υπάρχει αλλαγή στους παράγοντες διατροφής ή τρόπου ζωής, γίνεται πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας καθώς μεγαλώνετε χάρη στον κύκλο των λιπιδίων.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα μπορούσε να ανοίξει νέους τρόπους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχουν γίνει παγκόσμιο πρόβλημα, έτσι κατανοώντας τη δυναμική των λιπιδίων και τι ρυθμίζει το μέγεθος της λιπώδους μάζας στον άνθρωπο θα ανοίξει νέο δρόμο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Υπάρχουν τροφές και ροφήματα τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό μας και να μας βοηθήσουν να κάψουμε περισσότερες θερμίδες και λίπος.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τροφές που προκαλούν ακριβώς το αντίθετο. Επιβραδύνουν ή μπλοκάρουν εντελώς το μεταβολισμό εμποδίζοντάς μας να χάσουμε τυχόν κιλά που θέλουμε. Είναι μάλιστα τόσο κοινές, που ίσως να μην φαντάζεστε ότι δημιουργούν τέτοιο πρόβλημα.

Λευκό αλεύρι

Μπορεί να το προτιμάτε από τα προϊόντα ολικής αλέσεως, αλλά τα λευκά ψωμιά και ζυμαρικά υφίστανται επεξεργασία, κατά την οποία τους αφαιρούνται οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά. Έχουν ελάχιστη θρεπτική αξία και επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Σε αντίθεση με τα ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα ωμέγα-6 που υπάρχουν στο βούτυρο, το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα μπισκότα και άλλες τροφές, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Ο λόγος είναι ότι ευνοούν την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λίπος.

Αναψυκτικά / επεξεργασμένα τρόφιμα

Το αμυλοσιρόπιο, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που περιέχεται στα περισσότερα αναψυκτικά και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, έχει συνδεθεί με το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής, που συνδέεται με τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά. Επίσης μελέτη έδειξε ότι το αμυλοσιρόπιο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών της για το μεταβολισμό.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στομάχου στους νέους την ώρα που στους μεγαλύτερους ενήλικες μειώνονται. Επιπλέον, σε πολλούς ασθενείς κάτω των 60 ετών η νόσος είναι «γενετικά και κλινικά διακριτή», σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε σύγκριση με τον καρκίνο του στομάχου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αυτή η νέα, πρώιμη μορφή της νόσου αυξάνεται και εξαπλώνεται ταχύτερα, έχει χειρότερη πρόγνωση και είναι πιο ανθεκτική στις παραδοσιακές χημειοθεραπείες, διαπίστωσε η μελέτη.

Ενώ τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου σε μεγαλύτερους ενήλικες έχουν μειωθεί εδώ και δεκαετίες, ο πρώιμος αυτός καρκίνος αυξάνεται και σύμερα αποτελεί πάνω από το 30% των συνολικών διαγνώσεων της νόσου.

«Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση, καθώς ο καρκίνος του στομάχου είναι μια καταστροφική ασθένεια», αναφέρει ο ανώτερος συγγραφέας Travis Grotz, M.D., χειρουργός ογκολόγος στη Mayo Clinic.

«Στις Η.Π.Α. η ευαισθητοποίηση για τα σημεία και συμπτώματα της νόσου είναι μικρή και πολλοί νεότεροι ασθενείς μπορεί να διαγνωστούν αργά – όταν η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική», συμπληρώνει.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 75.225 περιστατικά χρησιμοποιώντας αρκετές βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο προκειμένου να κάνει ανασκόπηση των στατιστικών για τον καρκίνο του στομάχου από το 1973 έως το 2015.

Σήμερα, η μέση ηλικία ενός ατόμου που διαγιγνώσκεται με τη νόσο είναι τα 68 έτη, αλλά οι άνθρωποι στα 30, 40 και 50 ετών είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από ότι είθιστο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα καρκίνου του στομάχου καθυστερημένης εμφάνισης μειώθηκε κατά 1,8% ετησίως κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ η νόσος πρώιμης εμφάνισης μειώθηκε κατά 1,9% ετησίως από το 1973 έως το 1995 και στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 1,5% μέχρι το 2013.

Το ποσοστό του καρκίνου του στομάχου πρώιμης εμφάνισης έχει διπλασιαστεί από το 18% όλων των περιπτώσεων γαστρικού καρκίνου το 1995 σε περισσότερο από το 30% σήμερα.

«Συνήθως, η νόσος διαγιγνώσκεται στους ασθενείς της δεκαετίας των ’70, αλλά ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε διαγνώσεις στις ηλικίες 30- 50 ετών.

Ο αυξημένος ρυθμός διάγνωσης της πρώιμης νόσου δεν οφείλεται στην πρώιμη ανίχνευση ή διαλογή. Δεν υπάρχει καθολικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τη νόσο και οι νεότεροι ασθενείς διαγιγνώστηκαν σε πιο προχωρημένα στάδια σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ενήλικες», σημειώνει ο Δρ Grotz.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι πιο θανατηφόρος, ο πρώιμος καρκίνος του στομάχου είναι επίσης γενετικά και μοριακά διακριτός, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον, οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου στους ηλικιωμένους, όπως το κάπνισμα, δεν φαίνεται να σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη.

«Ελπίζουμε ότι τέτοιες μελέτες θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση καθώς και την υποψία των γιατρών για καρκίνο του στομάχου, ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς», αναφέρει ο Δρ Grotz.

Οι νεότεροι ασθενείς που αισθάνονται πληρότητα πριν τελειώσουν ένα γεύμα ή έχουν υποτροπιάζοντα κοιλιακό πόνο, ακούσια απώλεια βάρους και δυσκολία στην κατανάλωση φαγητού θα πρέπει να δουν τον γιατρό τους», προσθέτει.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο 9ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στους άνδρες και ο 14ος στις γυναίκες, στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η νόσος ήταν η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως το 2018.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Surgery.

 

Πηγή: mononews.gr

 Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας με σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό μας. Δουλειά του είναι να παράγει ορισμένες σημαντικές ορμόνες. Πόσο σημαντικές; Αρκετά ώστε να ελέγχουν σωματικές λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός, οι καρδιακοί παλμοί και πολλά άλλα. Παράλληλα, οι διαταραχές αυτού του αδένα δεν είναι απλώς εξαιρετικά συνηθισμένες, αλλά προσβάλλουν τις γυναίκες έως και δέκα φορές συχνότερα από τους άνδρες. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματά τους και να λάβουμε τα μέτρα μας.

 

Ποια συμπτώματα έχουν οι διαταραχές του θυρεοειδούς;

Εξάντληση

Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας συνδέονται με πολλές παθήσεις, όμως ο υποθυρεοειδισμός βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και δεν παράγει αρκετή ορμόνη, οι μύες σας δεν δέχονται το σήμα που χρειάζονται για να μπουν σε εγρήγορση.

 

Δείτε επίσης: Οι δέκα πιο φλογερές κι αληθινές ερωτικές σκηνές στον κινηματογράφο

Κακή διάθεση

Αν είστε ασυνήθιστα κακοδιάθετη, ίσως υπεύθυνος να είναι και πάλι ο θυρεοειδής σας που τεμπελιάζει. Ο υποθυρεοειδισμός επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που δημιουργεί θετικά συναισθήματα.

 

Έντονο άγχος

Αν ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε εξάντληση, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να σας βάλει σε μια διαρκή κατάσταση εγρήγορσης. Αυτή η συνθήκη, με τη σειρά της, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα άγχους.

 

Αλλαγές στην όρεξη ή τη γεύση

Ο υπερθυρεοειδισμός μας ανοίγει την όρεξη – ευτυχώς, η υπερδραστηριότητα που προκαλεί δεν μας επιτρέπει να παχύνουμε. Από την άλλη πλευρά, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επιδράσει στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, αλλά και να μας προσθέσει επιπλέον κιλά.

 

«Θολωμένο» μυαλό

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, όπως η έλλειψη ύπνου ή η προχωρημένη ηλικία. Ωστόσο, και τα προβλήματα του θυρεοειδούς την επηρεάζουν σημαντικά. Ο υπερθυρεοειδισμός ενδέχεται να μην μας αφήνει να συγκεντρωθούμε, ενώ ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τη μνήμη μας και μας δημιουργεί αυτό το αίσθημα «θολούρας».

 

Πεσμένη λίμπιντο

Η έλλειψη όρεξης για σεξ ίσως δεν οφείλεται στον παρτενέρ σας, αλλά σε αυτόν τον άτακτο αδένα. Η υπολειτουργία του ενδέχεται να μειώνει τη λίμπιντό σας, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως η κούραση, η αύξηση βάρους και οι πόνοι στο σώμα σας, σίγουρα δεν βοηθούν την ερωτική σας διάθεση.

 

«Πετάρισμα» της καρδιάς

Το «πετάρισμα» που νιώθετε δεν αποκλείεται να οφείλεται σε αρρυθμίες της καρδιάς. Αν έχετε λόγους να πιστεύετε πως η καρδιά σας χάνει μερικούς παλμούς ή χτυπά πολύ δυνατά και γρήγορα, ίσως ένοχος να είναι ο υπερθυρεοειδισμός.

 

Ξηροδερμία

Το ξηρό δέρμα ίσως είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού, που οφείλεται στον αργό μεταβολισμό, ο οποίος με τη σειρά του μειώνει τον ιδρώτα. Συχνά συνοδεύεται από εύθραυστα νύχια με αυλακώσεις.

 

Δυσκοιλιότητα ή υπερβολικές επισκέψεις στην τουαλέτα

Ο υποθυρεοειδισμός συχνά οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια ή συχνότερες κενώσεις.

 

Αλλαγές στην περίοδο

Αν η περίοδός σας ξαφνικά κρατά περισσότερο, έχει πιο έντονη ροή και προκαλεί περισσότερες κράμπες, ίσως να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Στην αντίθετη πάθηση του θυρεοειδούς, η περίοδος επηρεάζεται και πάλι, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, κρατά λιγότερο, ενδέχεται να έρχεται πιο αραιά και να είναι πολύ πιο ελαφριά.

 

Πόνοι στα άκρα και τους μυς

Τα ξαφνικά μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα άκρα συχνά οφείλονται στον υποθυρεοειδισμό, ο οποίος βλάπτει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στο σώμα μας μέσω του νευρικού μας συστήματος.

 

Υψηλή πίεση

Η αύξηση της πίεσης του αίματος μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε από τις δύο διαταραχές του θυρεοειδούς.

 

Χαλασμένος «θερμοστάτης»

Κρυώνετε διαρκώς; Ίσως έχετε υποθυρεοειδισμό. Αντιθέτως, ο υπερθυρεοειδισμός οδηγεί συχνά σε εξάψεις και έντονη εφίδρωση.

 

Οίδημα στον λαιμό

Αν παρατηρείτε πως ο λαιμός σας είναι πρησμένος, ίσως αιτία να μην είναι οι αμυγδαλές, αλλά ο θυρεοειδής σας. Κρατήστε μπροστά σας έναν καθρέφτη χειρός και πιείτε λίγο νερό. Έπειτα, παρατηρήστε αν εμφανίζονται προεξοχές στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από την κλείδα αλλά κάτω από το μήλο του Αδάμ.

 

Δεν κοιμάστε σωστά

Ο υποθυρεοειδισμός μας κάνει να νυστάζουμε διαρκώς, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί αϋπνίες.

 

Πήρατε βάρος

Σε περίπτωση που συνδυάζεται με κάποια από τα υπόλοιπα συμπτώματα, η ξαφνική και ανεξήγητη αύξηση του βάρους σας ενδέχεται να οφείλεται στην κακή λειτουργία του θυρεοειδούς – το ίδιο ισχύει και για την απότομη μείωσή του.

 

Τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι πιο αδύναμα

Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί συχνά σε ξηρά, εύθραυστα μαλλιά που σπάνε ή πέφτουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μείωση της ορμόνης του θυρεοειδούς θέτει τους θύλακες της τρίχας σε κατάσταση «ανάπαυσης», με αποτέλεσμα οι τρίχες σας να πέφτουν – συχνά από διάφορα σημεία του σώματός σας, ακόμη και από τα φρύδια.

 

Δεν καταφέρνετε να μείνετε έγκυος

Αν προσπαθείτε εδώ και πολύ καιρό να αποκτήσετε παιδί, ίσως η αιτία που δυσκολεύεστε να κρύβεται στον συγκεκριμένο αδένα. Και οι δύο παθήσεις που σχετίζονται με αυτόν επηρεάζουν την ωορρηξία με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας, αλλά και αυξάνουν τις πιθανότητες για επιπλοκές κατά την κύηση.

 

Υψηλή χοληστερίνη

Προσέχετε τη διατροφή σας, γυμνάζεστε και λαμβάνετε αγωγή. Παρόλα αυτά η κακή χοληστερίνη δεν σας κάνει τη χάρη να πέσει! Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι ο ένοχος και σε αυτή την περίπτωση.

Κάθε φορά που φυσάει ο κρύος άνεμος τον χειμώνα, αφαιρεί και κάποιο ποσοστό υγρασίας από το δέρμα μας. Οι κρέμες χεριών και προσώπου, σίγουρα κάνουν καλό, αλλά είναι ουσιαστικά μια θεραπεία για το ξηρό δέρμα και όxι πρόληψη.

Το ξηρό δέρμα τον χειμώνα είναι κάτι που εκτός από να αντιμετωπιστεί, μπορεί και να προληφθεί.

Δείτε 5 εύκολες λύσεις γι' αυτό:

Αλλαγή στο... ντους: Το καυτό νερό και τα μεγάλα σε διάρκεια ντους αφαιρούν τα έλαια από το δέρμα σας. Μπορείτε, επομένως, να δείτε μια βελτίωση, αν περιορίσετε την χρονική διάρκεια του μπάνιου και αν χρησιμοποιείτε νερό που είναι απλά ζεστό και όχι καυτό. Επίσης, αν βάζετε ενυδατική κρέμα, ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα ελαφρώς υγρό, αυτό θα βοηθήσει να “παγιδεύσετε” υγρασία στα κύτταρα της επιδερμίδας.

Πείτε “όχι” στα πρόσθετα αρώματα: Πολλά από τα προϊόντα ομορφιάς, όπως κρέμες και αποσμητικά, είναι αρωματικά, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Τα πρόσθετα αρώματα στα προϊόντα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν το ξηρό δέρμα. Ως εναλλακτική, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν φυσικά συστατικά, όπως μέλι και βανίλια, ή και προϊόντα με βούτυρα από καρπούς, όπως το κακάο και το καριτέ.

Πείτε “ναι” στην βιταμίνη Ε: Αυτή η βιταμίνη έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του δέρματος από τον ήλιο, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Είναι προτιμότερο να την εφαρμόζετε το βράδυ, επειδή είναι παχιά και λιπαρή βιταμίνη. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να αγοράσετε μια κρέμα χεριών που να περιέχει βιταμίνη E. Μπορείτε ακόμα και να δαγκώσετε ελαφρά μια κάψουλα βιταμίνης Ε για να απελευθερώσει το υγρό και να το επαλείψετε άμεσα σε ερεθισμένες περιοχές.

Ντυθείτε καλά: Όσο περισσότερο δέρμα έχετε καλυμμένο, όταν βγαίνετε έξω, τόσο το καλύτερο. Ο κρύος καιρός τον χειμώνα είναι μία από τις βασικές αιτίες του ξηρού δέρματος. Φορέστε κασκόλ, σκούφο και γάντια λοιπόν!

Διατροφή: Το τι τρώτε μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο υγρασίας του δέρματός σας. Στον κατάλογο των τροφίμων που μπορούν να ανακουφίσουν το ξηρό δέρμα είναι τα ψάρια, το αβοκάντο και οι γλυκοπατάτες.

 http://www.medicaldaily.com

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE