Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλη η ανθρωπότητα τον αγώνα δρόμου για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η Johnson & Johnson ξεκινάει σήμερα την τρίτη φάση δοκιμών με 60.000 εθελοντές.

 

Η Johnson & Johnson είναι η τέταρτη εταιρεία που ξεκινάει ευρείες κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορονοϊού πίσω από την Moderna, την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.

 

Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών ξεκινάει σήμερα στις ΗΠΑ και το εμβόλιο μιας δόσης θα δοκιμαστεί σε 60.000 εθελοντές σε 215 περιοχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.

 

Το υποψήφιο εμβόλιο παρασκευάστηκε από την Janssen Pharmaceutical Companies, που είναι θυγατρική της  Johnson & Johnson.

 

Παρά το γεγονός ότι οι άλλες φαρμακευτικές μιλούν για εμβόλιο δυο δόσεων  οι κλινικές έρευνες της Johnson & Johnson θα είναι για μια μόνο δόση εμβολίου.

 

Οι πρώτες δοκιμές που έγιναν στις φάσεις 1 και 2 σε ΗΠΑ και Βέλγιο έδειξαν ότι μια δόση είναι αρκετή για να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση.

 

Οι δοκιμές θα γίνουν σε Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό, περού, Νότια Αφρική και ΗΠΑ.

 

Αυτό που επίσης θα γίνει από την Johnson & Johnson είναι και κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης σε συνεργασία με την βρετανική κυβέρνηση αλλά σε 

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει για πολύ καιρό χωρίς τροφή, αλλά μόνο λίγες μέρες χωρίς νερό. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν τρώτε καθόλου.

Ας μάθουμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει όταν στερείτε από τον οργανισμό σας το φαγητό.

Καταρχάς, σύμφωνα με το Jenny.gr όταν ξυπνάτε το πρωί ο οργανισμός είναι ήδη νηστικός πολλές ώρες, άρα είναι φυσιολογικό να πεινάτε. Αν λοιπόν δεν φάτε τίποτα τις επόμενες ώρες, το σώμα αρχίζει να διασπά το γλυκογόνο (δηλαδή την αποθηκευμένη γλυκόζη) που δίνει ενέργεια για την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και των μυών. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να αρχίσετε να νιώθετε ζαλάδα, ναυτία και να έχετε πολλά νεύρα.

Τότε είναι που ξεκινάει και η κατάσταση της κέτωσης- μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα αποκτά ενέργεια με την καύση λίπους και παραγωγή των λεγόμενων κετονών.

Οι άνθρωποι σε αυτήν την κατάσταση συνήθως έχουν ελαφρώς φρουτώδη αναπνοή (η μυρωδιά της κετόνης είναι η μυρωδιά του σάπιου μήλου, ή η μυρωδιά του ασετόν) και σκούρα ούρα, που είναι ουσιαστικά μια αντανάκλαση των κετονικών σωμάτων που εκφράζονται στην αναπνοή και στα ούρα. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.

Και φυσικά όσο περνάνε οι ώρες τα δυσάρεστα συμπτώματα επιδεινώνονται, και ενώ νομίζετε ότι θα συνηθίσετε την αφαγία, η κοιλιά σας, σας διαψεύδει αφού διαμαρτύρεται όλο και περισσότερο. Ακόμα και όταν βρίσκεστε στη δουλειά η παραγωγικότητα και η συγκέντρωση είναι αρκετά μειωμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

H ημικρανία είναι μια από τις συχνότερες μορφές πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, που σημαίνει δηλαδή ότι δεν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία, όπως όγκος, ανεύρυσμα εγκεφάλου, κλπ. Είναι η 3η πιο συχνή νόσος στον πλανήτη και αποτελεί την κύρια αιτία νευρολογικής ανικανότητας παγκοσμίως.

Ο πόνος της ημικρανίας είναι συνήθως πολύ έντονος και εντοπίζεται κυρίως στη μία αλλά μπορεί και τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Επίσης συχνά η εντόπιση μπορεί να ξεκινάει από τη μία πλευρά και να εκτείνεται σε όλο το κεφάλι. Συνυπάρχει ενόχληση στο φως και τους ήχους ή τις οσμές, αλλά και τάση για εμετό ή και εμετοί. Οι ασθενείς κατά τη διάρκεια μίας κρίσης ημικρανίας είναι συχνά αδύνατον να λειτουργήσουν φυσιολογικά και αποζητούν την πλήρη απομόνωση σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο.

Σε συνάρτηση με τη συχνότητα της, η ημικρανία ταξινομείται στην επεισοδιακή και τη χρόνια μορφή της. Στη «χρόνια ημικρανία» οι κεφαλαλγίες εμφανίζονται για ≥15 ημέρες τον μήνα τους τελευταίους 3 μήνες. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν την επεισοδιακή μορφή της νόσου αλλά με την πάροδο του χρόνου ένα ποσοστό αυτών μπορεί να μεταπέσουν σε χρόνια ημικρανία.

Από επιδημιολογικές μελέτες έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι η σοβαρότητα και η διάρκεια του ημικρανικού πόνου είναι μεγαλύτερη στην χρόνια ημικρανία από την επεισοδιακή ημικρανία. Το ίδιο ισχύει και για την αναπηρία, αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών με χρόνια ημικρανία συγκριτικά με αυτούς που έχουν επεισοδιακή ημικρανία. Ουσιαστικά οι ασθενείς που έχουν χρόνια ημικρανία πραγματικά υποφέρουν, βρισκόμενοι διαρκώς μέσα σε μία κατάσταση πόνου. Η πλειοψηφία κάνει κατάχρηση αναλγητικών.

Ο ασθενής πρέπει ιδανικά να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό κέντρο αντιμετώπισης κεφαλαλγίας, ώστε κυρίως με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση να μπει γρήγορα η σωστή διάγνωση. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και της λήψης ιστορικού θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τα χαρακτηριστικά της ημικρανίας. Αφού τεθεί η διάγνωση, η θέσπιση ρεαλιστικών στόχων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας.

Η φαρμακευτική θεραπεία των ασθενών με χρόνια ημικρανία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί φαρμακευτικούς χειρισμούς από έμπειρο Νευρολόγο με ειδίκευση στις κεφαλαλγίες, ειδικά δε αν συνυπάρχει και κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων, μία οντότητα ακόμη δυσκολότερη στην αντιμετώπισή της. Παρότι δεν υφίσταται ριζική θεραπεία για την χρόνια ημικρανία, υπάρχουν λύσεις που προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στοχεύοντας την τουλάχιστον κατά 50% μείωση των ημερών με κεφαλαλγία – ημικρανία τον μήνα.

Από τις προφυλακτικές θεραπείες, η τοπιραμάτη η φλουναριζίνη, η προπρανολόλη, η αμιτριπτυλίνη και το βαλπροϊκό περιλαμβάνονται επίσης στα φάρμακα για την προφύλαξη της ημικρανίας. Η χορήγηση θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ενδείκνυται για τη χρόνια ημικρανία και υπάρχει μεγάλη εμπειρία παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Τα κλινικά δεδομένα συνηγορούν ότι μπορεί να προσφέρει σημαντική μείωση των ημικρανιών σε ένα μεγάλο ποσοστό χρόνιων ασθενών και το αποτέλεσμα αυτό να διαρκέσει για αρκετά χρόνια με μεγάλη ασφάλεια. Η χορήγηση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α θα πρέπει να χορηγείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό, καθώς η αραίωση και η δοσολογία του φαρμάκου είναι πολύ συγκεκριμένη. Επίσης η έγχυση γίνεται με πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο στο οποίο εκπαιδεύονται ειδικά κάποιοι νευρολόγοι.

Τέλος, τα νεότερης γενιάς μονοκλωνικά αντισώματα ανταγωνιστού του νευροπεπτιδίου CGRP, όπως το erenumab και το fremanezumab, έχουν πάρει έγκριση για την προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας. Τα αποτελέσματα της χορήγησής τους είναι πολύ υποσχόμενα αλλά είναι ακόμα πρόωρο κανείς να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την μακροχρόνια ασφάλεια τους.

Συμπερασματικά, η ολιστική προσέγγιση που να ενσωματώνει, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, επιμόρφωση, υποστήριξη, διαχείριση προσδοκιών, παρακολούθηση στα πλαίσια ενός ειδικού Ιατρείου Κεφαλαλγίας και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, είναι απαραίτητη για την ορθή διαχείριση ενός ασθενούς με χρόνια ημικρανία.

https://www.iatropedia.gr

Επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 230.000 εργαζομένους στην Υγεία σε 24 χώρες του κόσμου. Το ποσοστό της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό κυμαινόταν από 7% έως 10%. Το 40% δεν είχαν συμπτώματα. Η θνησιμότητα έφτασε το 0,5%.

Πολλοί εργαζόμενοι στην Υγεία δεν εκδηλώνουν συμπτώματα όταν αναπτύσσουν την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, με συνέπεια να εξαπλώνουν εν αγνοία τους τον επικίνδυνο ιό σε συναδέλφους τους και ασθενείς, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.

Εξετάζοντας συνδυαστικά τα στοιχεία από 97 προγενέστερες έρευνες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις στους δέκα προσβεβλημένοι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι ασυμπτωματικοί.

Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε 24 χώρες του κόσμου και συνολικά είχαν συμπεριλάβει 230.000 εργαζομένους στην Υγεία. Το ποσοστό της μόλυνσης μεταξύ τους κυμαινόταν από 7% έως 10%. Από αυτούς:

    Το 48% ήσαν νοσηλευτικό προσωπικό
    Το 25% ήταν γιατροί
    Το 23% ήταν άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, την εποχή που ελέγχθηκαν για τον κορωνοϊό οι εργαζόμενοι στην Υγεία που είχαν προσβληθεί από αυτόν εργάζονταν:

    Το 43% σε κοινούς, μη χειρουργικούς θαλάμους
    Το 24% στα χειρουργεία
    Το 16% στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
    Το 9% σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
    Το 29% σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων

Τι συμπτώματα εκδήλωσαν

Τα μοναδικά συμπτώματα που συσχετίστηκαν στους υγειονομικούς ισχυρά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ήταν:

    Η απώλεια γεύσης και όσφρησης (ανοσμία)
    Ο πυρετός
    Οι μυαλγίες (πόνοι στους μύες)

Τα συνδυαστικά στοιχεία από 15 από τις μελέτες έδειξαν πως απ' όσους νόσησαν εξαιτίας του κορωνοϊού:

    Το 40% παρέμειναν ασυμπτωματικοί
    Ο ένας στους 20 (ποσοστό 5%) παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στη νόσο Covid-19
    Ο ένας στους 200 (το 0,5%) έχασαν τελικά τη ζωή τους

«Οι εργαζόμενοι στην Υγεία πληρώνουν βαρύ τίμημα στην λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Taulant Muka, από το Ίδρυμα Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής (ISPM) του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιαστούν σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID). Θα δημοσιευθούν επίσης στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.
«Εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο»

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του ISPM Dr Oscar Franco, οι εργαζόμενοι στην Υγεία βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης εναντίον του νέου κορωνοϊού. «Εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεως, αλλά ύστερα εκθέτουν στον ιό τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους», είπε.

Ο Dr Franco πρόσθεσε πως η απουσία συμπτωμάτων σε τόσο μεγάλο ποσοστό νοσούντων υποδηλώνει πως πολλά κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών μπορεί να περνούν απαρατήρητα. Επομένως, πρόσθεσε, έχει ζωτική σημασία:

    Να γίνονται καθολικοί προληπτικοί έλεγχοι στο προσωπικό των νοσοκομείων
    Να παρέχεται σε όλους επαρκής προστατευτικός εξοπλισμός
    Να εκπαιδεύονται κατάλληλα

Αυστραλοί ερευνητές έκαναν πειράματα σε 200 ανθρώπους για να δουν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το κλάμα.

Τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν καθολικά, και βρέθηκε ότι τα δάκρυα είναι αγχολυτικά και ρυθμίζουν τους καρδιακούς παλμούς.

Με το κλάμα αποβάλλονται οι τοξίνες και επέρχεται κάποιου είδους βιολογική αλλαγή που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε στρεσογόνες και επώδυνες καταστάσεις» λέει η Δρ. Sharman εξηγώντας τους λόγους που τους ώθησαν να διεξάγουν την έρευνα.

Και μπορεί να αποδείχθηκε ότι το κλάμα βοήθαει περιστασιακά τον οργανισμό, αλλά το κλάμα από έναν επώδυνο χωρισμό ή κάποια απώλεια προσώπου δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες, με το κλάμα που έρχεται από συγκίνηση.

eradio

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE