Αν είστε γονείς παιδιού προσχολικής ή σχολικής ηλικίας, το πιθανότερο είναι ότι αυτή την εποχή εμπίπτετε σε μία από τις δύο κατηγορίες: Είτε το παιδί σας είναι άρρωστο νοσώντας είτε από γρίπη ή από κάποια τυπική ίωση, είτε περιβάλλεται από παιδιά που νοσούν και πιθανότατα να είναι ήδη φορέας.

«Η εποχή που βρισκόμαστε είναι το peak της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παιδίατρος κ. Ηλίας Χαραμαράς, εξηγώντας ότι αυτές τις μέρες έχουμε τα πιο πολλά περιστατικά.

Αν το παιδί μας έχει ήδη νοσήσει από την γρίπη, έχουμε λάβει τις απαραίτητες οδηγίες από τον παιδίατρό μας, ως προς την διαδικασία ανάρρωσης. Τι γίνεται, όμως, αν το παιδί μας περιβάλλεται από παιδιά που νοσούν, π.χ. αν η μισή σχολική του τάξη λείπει λόγω ασθενείας;

«Δεν πρέπει να σπέρνουμε πανικό»

Ο κ. Χαραμαράς εξηγεί, ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να ελέγξει κανείς αν το παιδί του έχει προσβληθεί από κάποιον ιό της γρίπης. Ο ένας είναι το γνωστό τεστ με το σάλιο, το οποίο «δίνει» άμεσα ένα αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό. Αν το αποτέλεσμα βγει θετικό, τότε το παιδί πρέπει άμεσα να κάνει και το μοριακό τεστ, για οριστική επιβεβαίωση. «Χρήσιμο είναι να γνωρίζουν οι γονείς, ότι το μοριακό τεστ το γράφουμε, θέλει 2 μέρες για να δώσει αποτέλεσμα και η συμμετοχή τους είναι 6 ευρώ.»

Ο παιδίατρος, απαντώντας στο ερώτημά μας, λέει: «Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν, ότι ένα παιδί που βρίσκεται σε μία σχολική τάξη στην οποία έχουν νοσήσει 3-4 συμμαθητές του έχει κατά πάσα πιθανότητα εκτεθεί στην γρίπη. Αν το παιδί αυτό δεν έχει εμβολιαστεί, κρίνω ότι είναι χρέος του γονιού να κάνει το τεστ της γρίπης, για να προετοιμαστεί αναλόγως, χωρίς απαραίτητα να περιμένει να δει συμπτώματα. Ο χρόνος επώασης του ιού, από την στιγμή που θα εισβάλλει στον οργανισμό μέσω των σταγονιδίων είναι από 24 έως 48 ώρες.

Από εκεί και πέρα, ένα απόλυτα υγιές παιδί π.χ. Δημοτικού, το οποίο δεν είναι φιλάσθενο, π.χ. δεν έχει νοσήσει πολλές φορές, δεν χρειάζεται να αποσυρθεί από την σχολική τάξη, ακόμα κι αν υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Γιατί με αυτόν τον τρόπο σπέρνουμε πανικό που δεν είναι απαραίτητος. Μία λοίμωξη την έχουμε κάθε χρόνο, όπως έχουμε και ένα εμβόλιο που σε πολύ μεγάλο ποσοστό μας καλύπτει. Ας μη σπέρνουμε, λοιπόν, τον πανικό. Αν από την άλλη, έχουμε ένα παιδί που έχει κάποια ευαισθησία, που π.χ. γεννήθηκε πρόωρο, έχει αδύναμο ανοσοποιητικό κ.λ.π., ο παιδίατρός μας είναι ο κατάλληλος για να δώσει εξατομικευμένες οδηγίες.»

Σε κάθε περίπτωση, αν κριθεί απαραίτητο λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, το ίδιο το σχολείο θα αναστείλει τη λειτουργία του, προκειμένου να απολυμανθούν οι αίθουσες.

.infokids

Η απόσταση που ταξιδεύουν τα μικρόβια, όταν κάποιος φτερνίζεται, ή βήχει είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι νομίζετε.

Κατά μέσο όρο, με το φτέρνισμα τα σταγονίδια από το στόμα εκτοξεύονται σε απόσταση 2 μέτρων το πολύ. Αλλά για σωματίδια μικρότερου μεγέθους, όπως τα μικρόβια, η απόσταση αυτή μπορεί να φτάσει και τα 2,5μ ή και περισσότερο.

Αυτό οφείλεται σε ένα “νέφος” σταγονιδίων, το οποίο τα διατηρεί περισσότερο χρόνο σε κατάσταση αερομεταφεράς, σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν και αναλύθηκαν από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Επιπλέον, ένα ιδιαίτερα δυνατό φτέρνισμα μπορεί να εκτοξεύσει σταγονίδια σε ταχύτητες έως και 160 χλμ/ώρα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στην Αγγλία. Τα σωματίδια που εκτοξεύονται με το φτέρνισμα ή τον βήχα μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια για μια σειρά μολυσματικών ασθενειών, όπως κρυολόγημα, γρίπη, ανεμοβλογιά, ιλαρά και πολλές άλλες.

Για να αποφύγετε την εξάπλωση μικροβίων με αυτόν τον τρόπο, καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με μαντήλι όταν φτερνίζεστε, ή βήχετε. Εάν δεν έχετε μαντήλι, καλύψτε το στόμα σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας. Αυτό θα εμποδίσει τα μικρόβια από το να γίνουν αερομεταφερόμενα και ταυτόχρονα θα κρατήσει τις παλάμες σας καθαρές. Αν φτερνιστείτε ή βήξετε στις παλάμες σας, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας αμέσως με ζεστό νερό και σαπούνι. Το σκέτο ξέπλυμα με νερό δεν θα σκοτώσει τα μικρόβια. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.

Εν κατακλείδι: Για να αποφευχθεί η εξάπλωση των μικροβίων στον αέρα, αποφύγετε την στενή επαφή με οποιονδήποτε είναι άρρωστος. Αν είστε άρρωστοι οι ίδιοι, μείνετε στο σπίτι μέχρι να γίνετε καλά.

Πηγή: iatropedia

 Η άμβλωση δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες στην επιστημονική επιθεώρηση "The Lancet Psychology".
Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από 520.000 γυναίκες από τη Δανία. Τα προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας φάνηκε να συνιστούν τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για να επιχειρήσει μια γυναίκα να βάλει τέλος στη ζωή της.
"Η άποψη ότι η άμβλωση οδηγεί σε αυτοκτονικό ιδεασμό, σχεδιασμό ή ακόμη και απόπειρα αυτοκτονίας έχει χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν σχετικά με την άμβλωση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου", τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Τζούλια Ρ. Στάινμπεργκ, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
"Τα ευρήματα μας δεν υποστηρίζουν αυτές τις σηματοδοτήσεις"
Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε ορισμένα κράτη των ΗΠΑ, η παγκόσμια τάση είναι προς την απελευθέρωση. Συγκεκριμένα, έξι στις 10 γυναίκες ζουν σε χώρες όπου επιτρέπεται η άμβλωση", εξήγησε η ομάδα υποστήριξης της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τα δικαιώματα στην αναπαραγωγή "Center for Reproductive Rights".
Η Αργεντινή είναι η χώρα που τον τελευταίο καιρό εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για την άμβλωση, καθώς ο εκλεγμένος κεντροαριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι μεταξύ των γυναικών που υποβλήθηκαν σε άμβλωση στο πρώτο τρίμηνο κύησης, οι 8,9 στις 1.000 είχαν κάνει μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας πριν την έκτρωση και οι 8,6 στις 1.000 έκαναν απόπειρα τον πρώτο χρόνο μετά.
Οι συντάκτες τόνισαν ότι τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι οι απόπειρες δεν μπορούν να αποδοθούν στην άμβλωση.
Πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά την έκτρωση 2,2 γυναίκες στις 1.000 έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας ένα ποσοστό που υπερβαίνει ελάχιστα τις 2 στις 1.000 γυναίκες που έκαναν απόπειρα χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως έκτρωση.
Οι απόπειρες αυτοκτονίες σχετίστηκαν περισσότερο με το αν κάποια είχε απευθυνθεί ξανά σε υπηρεσίες παροχής ψυχιατρικής υποστήριξης στο παρελθόν καθώς και με τη χρήση αντικαταθλιπτικών ή άλλων φαρμάκων για την καταπολέμηση του άγχους ή ψυχώσεων.

 Ένα τεστ αίματος -το πρώτο του είδους του- που προβλέπει αν μια γυναίκα άνω των 47 ετών θα έχει την τελευταία περίοδο της σε ένα έως δύο χρόνια και θα εισέλθει πλέον σε εμμηνόπαυση, έχουν αναπτύξει Αμερικανοί επιστήμονες.
Το τεστ MenoCheck, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Ansh Labs, μετρά τα επίπεδα μιας ορμόνης (ΑΜΗ) που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ενός μωρού και η οποία επίσης αποτελεί βιοδείκτη για το πόσα ωάρια έχουν απομείνει σε μια γυναίκα, συνεπώς το επίπεδο της μειώνεται, όσο η εμμηνόπαυση πλησιάζει. Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο ανακριβείς μέθοδοι για να προβλέψει κανείς πότε περίπου θα σταματήσει η έμμηνος ρύση, όπως η ακανόνιστη έλευση της περιόδου, τα προβλήματα ύπνου, οι συχνές μεταβολές της διάθεσης, η νυχτερινή εφίδρωση, η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας κ.α.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νανέτ Σαντόρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ» και το «New Scientist», διαπίστωσαν ότι η ΑΜΗ, η οποία παράγεται από κύτταρα που περιβάλλουν τα ωάρια, είναι καλός δείκτης για τον αριθμό των τελευταίων.
«Η εύρεση ενός τρόπου να προσδιοριστεί ο χρόνος έως την τελευταία περίοδο αποτελεί εδώ και καιρό το "ιερό δισκοπότηρο" της έρευνας πάνω στην εμμηνόπαυση. Μέχρι σήμερα έχει καταστεί δυνατό να προβλεφθεί ο μελλοντικός χρόνος έως την εμμηνόπαυση σε ένα χρονικό "παράθυρο" τεσσάρων ετών, κάτι που δεν είναι κλινικά χρήσιμο. Οι γυναίκες θα μπορούν να πάρουν καλύτερες ιατρικές αποφάσεις με την πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση που τους παρέχει το νέο τεστ μετρήσεων της ορμόνης ΑΜΗ», δήλωσε η Σαντόρο.

Η υγιεινή διατροφή δεν χαρίζει μόνο υγεία και ισορροπημένο βάρος, αλλά και… ευτυχία υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές.

Η αντικαταθλιπτική δράση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής παρατηρήθηκε σε  μικρή έρευνα σε νεαρούς ενήλικες με φτωχή διατροφή και μέτρια προς έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα άγχους και ανησυχίας και πολύ καλύτερη διάθεση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην Plos One.

«Έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το κίνδυνο κατάθλιψης» σχολίασε η επικεφαλής ερευνητής Heather Francis λέκτορας Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 76 φοιτητές ηλικίας 17-35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια διατροφή με πολλά επεξεργαμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης ανέφεραν αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να βιώσουν χαρά και έλλειψη κινήτρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν οδηγίες να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο στη διατροφή τους, μειώνοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να τρώνε όπως πριν.

Τρεις εβδομάδες αργότερα εκείνοι που συστηματικά έτρωγαν καλύτερης ποιότητας φαγητό ανέφεραν και σαφώς βελτιωμένη διάθεση. Τη στιγμή που τα άτομα της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν τροποποιήσει τη διατροφή τους συνέχισαν να παρουσιάζουν μέτρια προς έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, τα άτομα της ισορροπημένης διατροφής ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα ανησυχίας.

Τι ακριβώς περιόρισαν όσοι τρέφονταν πιο υγιεινά; Τα γλυκά, το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά. Τι αύξησαν; Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο.

«Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική πτυχή της έρευνας, το γεγονός δηλαδή ότι οι διατροφές αλλαγές είναι μικρές και εύκολα υλοποιήσιμες» σχολίασε η Δρ. Francis. «Η κατάθλιψη σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και η ανεπαρκής διατροφή αυξάνει τη συστηματική φλεγμονή και επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη» συμπλήρωσε.

Πηγή: ygeiamou.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE