Εμβόλιο Johnson & Johnson: Για πιθανές σπάνιες θρομβώσεις προειδοποιεί ο EMA

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το «πράσινο φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού το απόγευμα της Τρίτης 20 Απριλίου, ωστόσο διαπίστωσε πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και «πολύ σπάνιων» θρομβώσεων. Ο ΕΜΑ προτείνει να αναγράφονται σχετικές προειδοποιήσεις στις πληροφορίες για το εμβόλιο της εταιρείας, ωστόσο προτείνει να συνεχιστεί η χορήγησή του.

Η εμφάνιση αυτών των σπάνιων θρομβώσεων στο αίμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως «πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ωστόσο ο ΕΜΑ εξακολουθεί να υπογραμμίζει πως τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίασή της Τρίτης, η επιτροπή ασφάλειας του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο COVID-19 Janssen.

Η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα προς το παρόν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και οκτώ αναφορών στις ΗΠΑ για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία μάλιστα είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα.  Από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο στις ΗΠΑ.  Όλες οι περιπτώσεις θρομβώσεων αφορούν σε άτομα κάτω των 60 ετών, ενώ κατά κύριο λόγο είναι γυναίκες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία όμως, συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους από τον εμβολιασμό δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η επιτροπή σημειώνει πως οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE