Ανοιξιάτικη κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Η εποχή που διανύουμε μπορεί να είναι η ομορφότερη του χρόνου εντούτοις υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη περίοδο που μοιάζουν να περνούν ένα είδος εποχιακής κατάθλιψης. Γιατί λοιπόν αν και είμαστε στην Άνοιξη, η διάθεσή μας είναι πεσμένη;  «Η  Άνοιξη θεωρείται η εποχή της ανανέωσης και των διαφόρων αλλαγών, εσωτερικών και εξωτερικών.

Ωστόσο, αρκετές φορές, έχει παρατηρηθεί ότι, οι άνθρωποι εμφανίζουν αυτή την χρονική περίοδο καταθλιπτικά συμπτώματα» λέει στο ethnos.gr η κ. Καψάλη και προσθέτει: «Αυτό συμβαίνει λόγω της εποχικής κατάθλιψης, η οποία συνδέεται με τις εποχές. Συνήθως, εμφανίζεται το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Είναι δυνατόν ωστόσο, να εκδηλωθεί και την Άνοιξη, σε μικρότερο, όμως, ποσοστό και συνοδεύεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, όπως μειωμένη διάθεση και επιθυμία για δραστηριότητες, διαταραχές ύπνου, αυξημένη κόπωση. Ο επίσημος όρος είναι Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή, εμφανίζεται για λίγες ημέρες και τα συμπτώματα είναι ήπια. Η παρουσία του φαινομένου αυτού την Άνοιξη, μπορεί να προκαλέσει ερωτηματικά, καθώς ενώ αναμένεται περισσότερη χαρά, διαπιστώνεται το αντίθετο σε κάποιους.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι θα «όφειλαν» να νιώθουν καλά, όμως αυτό δεν συμβαίνει, γεγονός που ενισχύει τη μειωμένη ενεργητικότητα, την θλίψη και την απομόνωση».

Σύμφωνα με τη ψυχολόγο «η αύξηση, επίσης, του φωτός και της θερμοκρασίας, μπορεί να επιβαρύνει τη διάθεση και τα αισθήματα έντασης και ανησυχίας. Γενικά, οι φυσικές μεταβολές, επηρεάζουν τα συναισθήματα και την συμπεριφορά, με αποτέλεσμα την μελαγχολία. Η Άνοιξη, επίσης, συνδέεται με αλλαγές εσωτερικές και εξωτερικές. Οι αλλαγές μπορεί να προκαλούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας σε πολλούς ανθρώπους, όχι όμως σε όλους. Αρκετοί άνθρωποι φοβούνται και αγχώνονται με τις αλλαγές, καθώς αυτές απαιτούν ανακατατάξεις και επαναπροσδιορισμό των ζητημάτων της ζωής τους. Συνήθως, αυτό συμβαίνει στους ευαίσθητους και πιο επιρρεπείς συναισθηματικά ανθρώπους».

Η ψυχολόγος επισημαίνει ακόμη ότι «η φετινή άνοιξη παρουσιάζει μια ακραία διαφορετικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Και εξηγεί: «Με δεδομένη την παρουσία και εξάπλωση του κορωνοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη, νιώθουν  αυξημένο φόβο θανάτου, βιώνουν την κοινωνική απομόνωση, έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους, έχουν αποχωριστεί τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έχουν στερηθεί την εργασία τους. Οι νέες αυτές συνθήκες είναι ιδιαίτερα έντονες και πιεστικές και δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αφήσουν ανεπηρέαστη την συναισθηματική κατάσταση του καθενός».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE

Με δυο καπέλα

Ιαν 25, 2021 Hits:46 ΑΠΟΨΕΙΣ