Το κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊό και τον ρυθμό μετάδοσής του κρούει η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» ανέφερε η κ. Παγώνη στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο ένα κι έχει ανοδική πορεία.

«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. «Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών» σημείωσε.

«Σε εσωτερικούς χώρους χρειάζεται μάσκα όλοι και μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός» δήλωσε η γιατρός. «Όσο περισσότερος πληθυσμός υπάρχει, τόσο περισσότερα τα κρούσματα εξήγησε για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Για τον Πόρο ανέφερε ότι γίνεται εύκολα ιχνηλάτηση, γιατί είναι περιορισμένος ο χώρος. «Χρειάζεται μάσκα μέσα και έξω όλοι, δεν ξέρουμε ποσά είναι τα κρούσματα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας. Ειδικά στον Πόρο οπουδήποτε και στο καφέ μάσκα, μέχρι να γίνει ιχνηλατήσει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» σχολίασε.

«Το εμβόλιο το ξεχνάμε για φέτος. Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή από το 2021 το εμβόλιο» πρόσθεσε η γιατρός.

 

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πιθανόν να μας αφυδατώσει και πράγματι μπορεί εξαιτίας της διουρητικής του δράσης. Αναγκάζει το σώμα συγκεκριμένα να απομακρύνει υγρά από το αίμα μέσω του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό συγκριτικά με άλλα υγρά. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, όση ώρα πίνετε αλκοόλ, είναι πράγματι πιθανό να αφυδατωθείτε. Ωστόσο, οι λόγοι που «κρύβονται» πίσω από το συχνό φαινόμενο της αφυδάτωσης δεν είναι μόνο αυτοί.

 
Λόγοι και επιδράσεις

Οι πιο συνηθισμένες επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στο σώμα και ορισμένοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση ταχύτερα, περιλαμβάνουν:

 
*Πίνετε με άδειο στομάχι

Αφού πιείτε ένα ποτό, αυτό περνά από το στομάχι σας και το λεπτό έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν πίνετε με άδειο στομάχι, το αλκοόλ μπορεί να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε λίγα λεπτά. Αλλά εάν πίνετε νερό ή τρώτε ενώ καταναλώνετε αλκοόλ, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

*Συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος

Αφού εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας, το αλκοόλ μπορεί να «ταξιδέψει» οπουδήποτε στο σώμα, ακόμα και τον εγκέφαλο, για αυτό και μπορεί να αισθανθούμε νωχελικότητα ή την κρίση μας εξασθενημένη μετά την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Αφυδατώνονται δέρμα και μυς

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αναφορικά με την αφυδάτωση από το αλκοόλ, όπως και τις επιδράσεις της στην επιδερμίδα αλλά και τους μυς. Οι συνήθεις επιδράσεις περιλαμβάνουν:

Το δέρμα σας μπορεί να αναπτύξει ακμή ή μικρά εξανθήματα από τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών και το οξειδωτικό στρες λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.
Οι μυς σας μπορεί να γίνουν δύσκαμπτοι ή και να έχετε περιορισμένο εύρος. Μπορεί ακόμη και να χάσετε μάζα μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου.

Τι να κάνετε εάν αφυδατωθείτε

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση που αφυδατωθείτε, περιλαμβάνουν:

Φάτε: Όχι μόνο η τροφή μπορεί να διατηρήσει υψηλά το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά μπορεί να σας ανακουφίσει από τον ενοχλητικό πονοκέφαλο της αφυδάτωσης. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως τα αυγά, οι ξηρούς καρπούς και το σπανάκι.
Γυμναστείτε: Η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία του μεταβολισμού σας και να βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από το αλκοόλ πιο γρήγορα.
Κοιμηθείτε: Είναι σημαντικό να κοιμηθείτε καλά, προκειμένου να αφήσετε το σώμα σας να ανακάμψει για να ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από το αίσθημα κόπωσης ή και από το πονοκέφαλο, ενοχλητικά συμπτώματα του hangover.
Πιείτε πολλά υγρά: Θα ήταν καλό μόλις ξυπνήσετε να πιείτε ένα ποτήρι δροσερό νερό, καθώς όχι μόνο θα συμβάλλει στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων του hangover αλλά θα σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε.

Πηγή: vita.gr

Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο, γρήγορο, φθηνό και 100% ακριβές τεστ για τον καρκίνο του μαστού.

Το αυτοματοποιημένο τεστ με την ονομασία CytoPAN βγάζει αυθημερόν και επί τόπου αποτελέσματα, μερικές φορές μάλιστα σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ κάθε «κιτ» του τεστ κοστίζει μόνο πέντε δολάρια, περίπου το ένα πέμπτο του κόστους των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων σήμερα διαγνωστικών τεστ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ραλφ Γουαισλέντερ και Χιουνγκσούν Ιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δοκίμασαν με επιτυχία το τεστ σε 68 ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη Ν.Κορέα.

Η νέα διαγνωστική πλατφόρμα, που χρησιμοποιεί την τεχνική της κυτταρομετρίας εικόνας, αναλύει για κακοήθεια λίγα μεμονωμένα κύτταρα του μαστού που έχουν ληφθεί με μια πολύ λεπτή βελόνα (αρκούν μόνο 50 κύτταρα ανά δείγμα), χωρίς να απαιτείται βιοψία ιστού μέσω επεμβατικής διαδικασίας. Η νέα τεχνολογία, εκτός από την κατά 100% ανίχνευση των καρκίνων, ανιχνεύει δύο βασικούς κλινικούς βιοδείκτες του καρκίνου του μαστού (τους ER/PR και HER2) με ακρίβεια 93% και 96% αντίστοιχα.

Το CytoPAN, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το δημιούργησαν, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι ασθενείς είναι συχνά φτωχοί και υποχρεωμένοι να περιμένουν για πολύ καιρό (ακόμη και μερικούς μήνες)έως ότου λάβουν μια διάγνωση σε τεστ που έκαναν, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση της νόσου. Εφόσον όμως η αξία του τεστ επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει και θα επεκταθούν σε περισσότερες χώρες, τότε θα χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο -και στις ανεπτυγμένες χώρες- ως μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τα υπάρχοντα πιο ακριβά και επεμβατικά τεστ.

Τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό αλλά ως το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες και τις διασκεδάσεις μας.

Δεν πρόκειται για χρήση που σκοπό έχει να προστατεύσει τους άλλους αλλά είναι το μέσο για να συνεχίσουμε φυσιολογικά τη ζωή μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει από τον ιό. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Εξηγεί ότι η χρήση μάσκας μάς προστατεύει από έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα και από άτομα που πολλές φορές δεν το γνωρίζουν καθώς είναι ασυμπτωματικά. «Και ενώ για τους περισσότερους θα περάσει χωρίς προβλήματα, κάποιοι θα δώσουν μάχη για τη ζωή τους», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι αυτό είναι κάτι που «οι γιατροί και οι νοσηλευτές το γνωρίζουν καλά καθώς είναι από τη φύση της εργασίας εκτεθειμένοι σε τριπλάσιο ως τετραπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης». Αυτό όπως λέει, αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί υγειονομικοί παγκοσμίως και στην Ελλάδα μολύνονται και νοσούν , ενίοτε με μοιραία κατάληξη. «Όλοι εμείς οι οποίοι είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, προστατευόμαστε με τα μέτρα ατομικής προστασίας και αυτό παρακαλούμε και τους συμπολίτες μας να πράξουν, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ύπουλη αυτή ασθένεια».

«Η μάσκα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι προστατευτική και αποτελεί το απόλυτο “όπλο” προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαχειρίζεται κρούσματα covid-19. Αν κάποιος δεν έχει άλλο μέσο προστασίας, η μάσκα είναι το ελάχιστο και η πρώτη προτεραιότητα. Σημαντικά είναι επίσης η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων που συμπληρωματικά βοηθούν στην αυτοπροστασία μας. Αλλά η μάσκα είναι το πρώτο».

Μάσκες ή ασπίδες;

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι οι μάσκες είναι «αποδεδειγμένα καλύτερες και πιο προστατευτικές από τις ασπίδες οι οποίες έχουν ευθύς εξ αρχής σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης. Δηλαδή, ασπίδα έχει νόημα να φοράει κάποιος που φοράει και μάσκα. Στην πραγματικότητα οι ασπίδες αντικαθιστούν τη χρήση των ειδικών γυαλιών και όχι τις μάσκες που προστατεύουν μύτη και στόμα. Βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι οι ασπίδες δεν είναι αντίστοιχα προϊόντα με τις μάσκες».

Πώς φοράμε και πώς αφαιρούμε σωστά τις μάσκες;

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δίνει χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας.

«Τις μάσκες τις φοράμε χωρίς να πιάνουμε την εσωτερική τους επιφάνεια. Στις χειρουργικές, η εσωτερική πλευρά είναι πιο ανοιχτόχρωμη και στην επάνω πλευρά της έχει έλασμα για την καμπύλη της μύτης, ώστε να μην θολώνουν τα γυαλιά όσων φορούν. Τα video που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΔΥ δείχνουν με ακρίβεια πώς να φοράμε και να αφαιρούμε με ασφάλεια τη μάσκα. Εξάλλου, πρέπει να τονίσω ότι και στις πάνινες μάσκες είναι σημαντικό να μην εναλλάσσουμε την εσωτερική με την εξωτερική πλευρά».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο η μάσκα συνίσταται σε παιδιά άνω των 4 ετών και όλους τους ενήλικες. Δεν συνίσταται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών με ψυχικές παθήσεις, συγκεκριμένες πνευμονοπάθειες συγκεκριμένου βαθμού, και στα άτομα με νοητική υστέρηση.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και ζητάει τη συνεργασία της κοινωνίας για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

«Με φοβίζει η κούραση της κοινωνίας της οποίας η συνεργασία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Και με προβληματίζει η απόδοση ευθύνης σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι νέοι. Είναι άδικη καθώς η χαλάρωση κατά τον μήνα Ιούλιο αφορούσε όλους ανεξαιρέτως. Εκτός από τις εικόνες της διασκέδασης στις παραλίες είδαμε και επίσημες δεξιώσεις με αντίστοιχο συνωστισμό ανθρώπων».

Δυστυχώς, δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο. Πολλές φορές η συγκεκριμένη ασθένεια είναι κληρονομική, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κακή διατροφή και στις άκρως επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε.

Το περίεργο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές πιθανόν να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κουζίνα σου! Μάθε ποιες είναι και προσπάθησε να τις απομακρύνεις όσο μπορείς από τη διατροφή σου.

Επεξεργασμένα κρέατα


Τα «προϊόντα» κρέατος, όπως τα λουκάνικα και τα σαλαμάκια, είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τους για να τα κάνουν να δείχνουν πιο φρέσκα, ζουμερά και ελκυστικά. Πιο συγκεκριμένα, το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο, που περιέχουν, αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου.

Αναψυκτικά


Όχι μόνο είναι ιδιαίτερα παχυντικά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης που περιέχουν, αλλά το καραμελόχρωμα, που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα πολλών γνωστών αναψυκτικών, και η 4-μεθυλιμιδαζόλη που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Ασπαρτάμη


Η ασπαρτάμη είναι από τις πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα ζεστά ροφήματα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, αλλά και σε πολλά από τα προϊόντα διαίτης. Μπορεί να νομίζεις πως καταναλώνοντάς την «γλιτώνεις» τις θερμίδες της ζάχαρης και έτσι αδυνατίζεις, αλλά στην πραγματικότητα κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία σου. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ασπαρτάμη, αλλά και άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Δεν ξέρουμε τι λες εσύ αλλά εμείς προτιμάμε να βάλουμε στον καφέ μας ένα κουταλάκι ζάχαρη με 20 θερμίδες, παρά ένα δισκίο σακχαρίνης με 0 θερμίδες και να το ρισκάρουμε.

Σολωμός ιχθυοτροφείου


Σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Albany, ο συγκεκριμένος σολωμός παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, ενώ μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδιαίτερα καρκινογόνος.

Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων
Σύμφωνα με έρευνες, οι συγκεκριμένες σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μάλιστα αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Παράλληλα, το χημικό διακετύλιο, που περιέχουν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων. Μπορεί το συγκεκριμένο είδος ποπκόρν να σου φαίνεται πολύ πιο «βολικό» και γρήγορο, αλλά πραγματικά θα σου πάρει ακριβώς την ίδια ώρα να αγοράσεις το καλαμπόκι για ποπκορν που βρίσκεται στον ίδιο διάδρομο(!) του σούπερ μάρκετ με το επεξεργασμένο, και να το κάνεις ποπκόρν στην κατσαρόλα. Σου υποσχόμαστε πως θα έχει την ίδια (ή ακόμη καλύτερη) γεύση…

Τρόφιμα σε κονσέρβες
Οι κονσέρβες περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται ΒΡΑ (δισφαινόλη Α), το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα, την καρδιοπάθεια και σε αρκετές άλλες ασθένειες. Μάλιστα λόγω της οξύτητάς τους, οι κονσέρβες με ντομάτες θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες καθώς το κόκκινο αυτό φρούτο απορροφά το συγκεκριμένο χημικό ευκολότερα από άλλες τροφές.

Υδρογονωμένα έλαια (ή αλλιώς trans λιπαρά)
Τα συγκεκριμένα έλαια χρησιμοποιούνται για να συντηρούν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα για την τσέπη των επιχειρηματιών της βιομηχανίας τροφίμων, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για την υγεία των καταναλωτών, αφού έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί κατασκευαστές τροφίμων έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα έχουν αντικαταστήσει με φοινικέλαιο, το οποίο όμως είναι εξίσου ανθυγιεινό, ενώ η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα βλαβερή για το περιβάλλον. Ωστόσο, ακόμα μπορεί κανείς να συναντήσει υδρογονωμένα έλαια στις λίστες με τα συστατικά πολλών τροφίμων.

Σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού
Βάζουμε στοίχημα πως εάν ρίξεις μια ματιά στο κουτί των πρωινών σου δημητριακών θα δεις το συγκεκριμένο σιρόπι να παρελαύνει σε κάποια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα συστατικά. Μπορείς επίσης να το βρεις σε πολλά μπισκότα, τούρτες, κέικ, αναψυκτικά, χυμούς και σάλτσες. Μην σε ξεγελά ο όρος «καλαμπόκι» και νομίζεις πως είναι κάτι υγιεινό. Το συγκεκριμένο σιρόπι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς αποτελεί ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα και καλό θα ήταν να το αποφεύγεις όσο περισσότερο μπορείς.

Πηγή: olivemagazine.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE