Το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 2,3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο ή σχεδόν έναν στους τέσσερις (24%) των συνολικών θανάτων από καρκίνο, σύμφωνα με το νέο παγκόσμιο «Άτλαντα Καρκίνου». Παρά τις αντικαπνιστικές εκστρατείες, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν παγκοσμίως. Πάντως περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 55 χώρες προστατεύονται πλέον από αντικαπνιστικές νομοθεσίες.

Ο «Άτλας», που παρήχθη από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), την Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), παρουσιάσθηκε σε παγκόσμιο συνέδριο για τον καρκίνο στο Καζακστάν.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος αποτελεί τη Νο 1 ή τη Νο 2 αιτία προώρου θανάτου (πριν τα 70) σε 91 χώρες. Ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2040.

Οι λοιμώξεις από μικροοργανισμούς ευθύνονται για περίπου το 15% των νέων περιπτώσεων καρκίνου, όμως το ποσοστό ποικίλλει εντυπωσιακά, από μόνο 4% στις χώρες υψηλού εισοδήματος σε πάνω από 50% σε αρκετές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Οι τέσσερις κυριότεροι καρκινογόνοι ιοί, που ευθύνονται για πάνω από το 90% των καρκινογόνων λοιμώξεων, είναι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), της ηπατίτιδας Β (ΗΒV) και της ηπατίτιδας C (HCV).

Το πάχος αυξάνει τον κίνδυνο για 13 είδη καρκίνου και ευθύνεται σχεδόν για το 4% των συνολικών νέων περιστατικών καρκίνου μεταξύ των ενηλίκων διεθνώς. Περίπου το 40% των ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών στον κόσμο, καθώς επίσης το 27% των αγοριών και το 24% των κοριτσιών πέντε έως 18 ετών, θεωρούνται υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Το αλκοόλ ευθύνεται για το 4,2% όλων των καρκίνων, με μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Ο «Άτλας» εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη 50ετία θα υπάρξουν περίπου 44 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας διεθνώς.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και ευθύνεται σχεδόν για το 25% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου σε αυτές. Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού στις χώρες υψηλού εισοδήματος είναι έως τριπλάσιος σε σχέση με τις φτωχές χώρες.

Κάθε χρόνο περίπου 270.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Το προσδόκιμο επιβίωσης για μια τουλάχιστον πενταετία μετά τη διάγνωση ποικίλλει σημαντικά, καθώς είναι πάνω από 80% των παιδιών ασθενών στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά μόνο 20% στις φτωχές.

Ακόμη, το 3% έως 6% όλων των καρκίνων εκτιμάται ότι προκαλούνται από την έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες κατά την εργασία τους. Η ρύπανση του αέρα προκαλεί πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων κάθε χρόνο, ιδίως στις ταχέως αναπτυσσόμενες μεγαλουπόλεις των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η ακτινοθεραπεία ενδείκνυται για περίπου το 60% των καρκινοπαθών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, τη συρρίκνωση των όγκων πριν τη χειρουργική αφαίρεση τους ή την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων για την αποφυγή μεταστάσεων. Όμως η παροχή ακτινοθεραπείας είναι ανεπαρκής σε αρκετές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για παράδειγμα, στην Αιθιοπία, ένας πληθυσμός περίπου 100 εκατομμυρίων εξυπηρετείται από ένα μοναδικό κέντρο ακτινοθεραπείας.

Eρευνα στις ΗΠΑ δημοσίευσε για άλλη μια χρονιά μια λίστα με τα επαγγέλματα που προκαλούν έντονο στρες σε όσους τα εξασκούν.
Αν υπάρχει ένα κοινό σύμπτωμα από το οποίο πάσχει ο σύγχρονος άνθρωπος, αυτό είναι το άγχος, το λεγόμενο στρες. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά φαίνεται πως όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί με τους οποίους ζούμε καθημερινά, τόσο το στρες μοιάζει να πολλαπλασιάζεται.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο η αμερικανική ιστοσελίδα CarreerCast.com, υπάρχουν 11 στρεσογόνοι παράγοντες οι οποίοι και καθορίζουν τα επίπεδα του άγχους σε κάθε επάγγελμα.

Ανάμεσά τους θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις υπερωρίες, τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα, την φυσική καταπόνηση και φυσικά τους κινδύνους που μπορεί να συνοδεύουν κάθε επάγγελμα. Κάθε ένας από τους παράγοντες αυτούς έχει διαβαθμίσεις και συγκεκριμένη βαθμολογία, που προσθέτει στο επίπεδο του στρες για κάθε επάγγελμα.

Σύμφωνα με τη λίστα της έρευνας, είναι προφανές πως στις πρώτες θέσεις βρίσκονται εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, ωστόσο θα εκπλαγείτε αν δείτε ποια επαγγέλματα συμπληρώνουν την δεκάδα.

Τα επαγγέλματα με το περισσότερο στρες για το 2019, σύμφωνα με την έρευνα

Αν και η έρευνα δεν είναι επιστημονική, στηρίζεται σε συγκεκριμένους παράγοντες που δίνουν μια μεθοδολογία. Σε κάθε περίπτωση, με βάση την έρευνα του αμερικανικού site, τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα είναι τα εξής:

    Στρατιωτικός
    Πυροσβέστης
    Πιλότος πολιτικής αεροπορίας
    Αστυνομικός
    Ρεπόρτερ – Τηλεόραση/Ραδιόφωνο
    Διοργανωτής εκδηλώσεων
    Δημοσιογράφος στον Τύπο
    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
    Διευθυντικές θέσεις /Θέσει ευθύνης σε μια εταιρία
    Ταξιτζής

Έρευνα: Τα επαγγέλματα με το λιγότερο στρες

Στην ίδια ιστοσελίδα και με την ίδια ακριβώς μέθοδο, η έρευνα κατήρτησε τη λίστα με τα επαγγέλματα, που στον αντίποδα των παραπάνω, προσφέρουν ασφάλεια και ηρεμία σε όσους τα εξασκούν. Οι δουλειές που όσοι βρίσκονται σε αυτές, δεν νιώθουν το άγχος και το στρες να τους πιέζουν.

    Ακτινογράφος
    Κομμωτής
    Καθηγητής Πανεπιστημίου
    Διοικητικό προσωπικό στον κλάδο της Υγείας
    Κοσμηματοπώλης
    Αναλυτής ερευνών
    Βοηθός Φαρμακοποιού
    Μασέρ

Μια αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έγκυες που βιώνουν σωματικό και ψυχολογικό στρες, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι και μεγαλύτερη να γεννήσουν κορίτσι. Κατά μέσο όρο στον κόσμο γεννιούνται περίπου 105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια. Όμως στην περίπτωση σωματικού και ψυχολογικού στρες η αναλογία γέννησης αγοριών-κοριτσιών είναι αντίστοιχα τέσσερα αγόρια για κάθε εννέα κορίτσια και δύο αγόρια για κάθε τρία κορίτσια.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής ψυχολογίας Κάθριν Μονκ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 187 εγκύους 18 έως 45 ετών, εξετάζοντας 27 δείκτες στρες, με βάση ερωτηματολόγια, τεστ και ημερολόγια των γυναικών. Μία στις έξι εγκύους (17%) αξιολογήθηκε ως ψυχολογικά στρεσαρισμένη, με άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (16%) εμφάνιζε σωματικό στρες, με αυξημένη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων καθημερινά. Η πλειονότητα των γυναικών (67%) θεωρήθηκαν υγιείς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από σοβαρά γεγονότα όπως πόλεμοι, σοβαρές οικονομικές κρίσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις εμφανίζεται μια τάση γέννησης λιγότερων αγοριών σε σχέση με τα κορίτσια. Επίσης, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, οι έγκυες με στρες είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και να έχουν επιπλοκές κατά τη γέννα. Από την άλλη, όσο μεγαλύτερη ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη έχει μια έγκυος από την οικογένεια της και από φίλους, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να γεννήσει αγόρι.

Περίπου μία στις τρεις γυναίκες εκδηλώνει σωματικό ή/και ψυχολογικό στρες. Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η έκθεση του εμβρύου μέσα στη μήτρα σε ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη επηρεάζει τη νευροψυχολογική ανάπτυξη του στην πορεία.

Ιατρική αυτοδιάγνωση μέσω…  ίντερνετ κάνουν 6 στους 10 Έλληνες και αμέσως μετά τρέχουν ….πανικόβλητοι στους γιατρούς. To παράδοξο όμως είναι ότι δεν έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε αυτά που διαβάζουν στο Internet, όπως δηλώνουν οι 8 στους 10.

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της έρευνας που έκανε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου  και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ETRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 και την επιστημονική επιμέλεια είχαν ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης και ο υποψήφιος διδάκτωρ Λέων Γαβαλάς.

Στο online ερωτηματολόγιο, το οποίο είχε στόχο τη διερεύνηση της χρήσης του διαδικτύου για θέματα υγείας στην ελληνική αγορά, απάντησαν 1.510 άτομα. Στην έρευνα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί γιατροί ανέφεραν επισκέψεις πανικόβλητων ασθενών  που υπερεκτίμησαν  τη σοβαρότητα ή έκαναν λανθασμένες ταυτίσεις με σοβαρές ασθένειες, εξαιτίας της αυτοδιάγνωσης στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο της αυτοδιάγνωσης μέσω διαδικτύου είναι τόσο συνηθισμένο πλέον που απέκτησε και …ονομασία: cyberchondria.

To 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι, όταν αντιμετωπίζουν ένα απλό πρόβλημα υγείας, ψάχνουν σε ιατρικές ιστοσελίδες να βρουν τι σημαίνουν τα συμπτώματα τους πριν επισκεφθούν κάποιο γιατρό. Επιπλέον, το 34,5% των ασθενών διαβάζουν άρθρα ιατρικού περιεχομένου που είναι σχετικά με την ασθένεια τους ακόμα και μετά την επίσκεψη στον γιατρό .

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

*6 στους 10 έλληνες κάνουν αυτοδιάγνωση μέσω διαδικτύου.

*Το 34,5% των ασθενών μετά την επίσκεψη στο γιατρό διαβάζουν σχετικά ιατρικά άρθρα.

*Το 93% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επισκέφτηκε το διαδίκτυο για θέματα υγείας.

*Το 39% δεν πίστεψε όσα διάβασε σε ελληνικές ιατρικές ιστοσελίδες.

*Το 43,7% του δείγματος είπε ότι οι ιατρικές ιστοσελίδες  δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του σε επίπεδο  επάρκειας και πληρότητας.

*Το 70% θέλει να διαβάζει  κρίσεις από άτομα που έχουν το ίδιο πρόβλημα υγείας.

Η παχυσαρκία θα κοστίσει την επόμενη 30ετία περισσότερα από 90 εκατομμύρια ζωές στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν 3 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, όπου το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί κατά 2,8 χρόνια.

Η μείωση αυτή θα οφείλεται στους αυξημένους θανάτους από τις ασθένειες που προκαλεί η παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην δημοσιότητα.

Η έκθεση τιτλοφορείται The Heavy Burden of Obesity – The Economics of Prevention. Σύμφωνα με αυτήν, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό είναι ήδη υπέρβαρος σε 34 από τα 36 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι παχύσαρκοι.

Το μέσο ποσοστό παχυσαρκίας στις χώρες αυτές αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έξι χρόνια. Έτσι, από 21% που ήταν το 2010 έφθασε το 24% το 2016. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει πως μέσα σε έξι χρόνια, ακόμα 50 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν παχύσαρκοι.

Τα νοσήματα που προκαλεί η παχυσαρκία

Η μείωση στο προσδόκιμο επιβίωσης ουσιαστικά οφείλεται στις επιπλοκές που έχει η παχυσαρκία, η οποία είναι πολύ σοβαρή ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στις επιπλοκές της παχυσαρκίας συμπεριλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η παχυσαρκία ευθύνεται ήδη για το 70% του κόστους για θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ευθύνεται επίσης για το 23% του κόστους για θεραπεία της καρδιοπάθειας και για το 9% του καρκίνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι χώρες του ΟΟΣΑ  καταβάλλουν ετησίως το 8,4% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγεία για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της παχυσαρκίας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 311 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με την έκθεση, διατρέχουν οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 (EΕ28) οι οικονομικά ασθενέστερες γυναίκες και άνδρες έχουν 90% και 50% περισσότερες πιθανότητες παχυσαρκίας σε σύγκριση με τους πολίτες με υψηλά εισοδήματα.

Τα παιδιά

Η παχυσαρκία πλήττει ανελέητα και τα παιδιά, τα οποία πληρώνουν βαρύ τίμημα σε αυτήν, σύμφωνα με την έκθεση. Μελέτες συσχετίζουν τα περιττά κιλά με χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο, περισσότερες απουσίες και λιγότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης των ανώτατων σπουδών.

Επιπλέον, τα παχύσαρκα παιδιά αναφέρουν μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους και έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πέσουν θύματα σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος πιθανώς συμβάλλει στις μειωμένες σχολικές επιδόσεις.

Οι παρεμβάσεις

Οι συγγραφείς της εκθέσεως υπολογίζουν επίσης ότι αν μειωνόταν κατά 20% το θερμιδικό φορτίο των τυποποιημένων τροφίμων, όπως τα πατατάκια και τα είδη ζαχαροπλαστικής, θα αποφεύγονταν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο κρούσματα χρονίων νόσων ετησίως.

Η μεγαλύτερη μείωση θα καταγραφόταν στα κρούσματα της καρδιοπάθειας, συνεχίζουν.

Με πρωτοβουλίες, εξ άλλου, που θα στόχευαν όλο τον πληθυσμό, όπως μαζικές ενημερωτικές εκστρατείες, θα διασώζονταν 51.000 έτη ζωής ετησίως στην ΕΕ28. Αντίστοιχα, και στα 36 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ θα διασώζονταν 115.000 έτη ζωής. Αυτά τα έτη ζωής αντιστοιχούν στην πρόληψη όλων των θανάτων από τροχαία στην ΕΕ28 και τον ΟΟΣΑ κάθε χρόνο.

Αν, τέλος, υπήρχαν αναλυτικές διατροφικές οδηγίες στα μενού, θα μειωνόταν κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το κόστος θεραπείας της παχυσαρκίας.

«Υπάρχει επείγουσα οικονομική και κοινωνική ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις για την πρόληψη της παχυσαρκίας και την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria.

Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν με σαφήνεια ότι απαιτούνται καλύτερες κοινωνικές, ιατρικές και εκπαιδευτικές πολιτικές που θα οδηγούν σε καλύτερη ζωή».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE