Μια νέα έρευνα που έγινε στην Κορέα έδειξε ότι το συχνό βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και καρδιακής ανεπάρκειας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει την παρουσία μικροβίων στο αίμα και προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, πράγμα που αυξάνει τους κινδύνους για την καρδιά. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καλή στοματική υγιεινή, εκτός από τα οφέλη για τα δόντια, λειτουργεί επίσης προστατευτικά για την καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τάε-Τζιν Σονγκ του Πανεπιστημίου Ewha Womans της Σεούλ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 121.300 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 80 ετών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας. Από αυτούς, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το 3% εμφάνισε αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) και το 5% καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαπιστώθηκε ότι το βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα, σχετιζόταν με κατά μέσο όρο 10% μικρότερο κίνδυνο αρρυθμίας και 12% μικρότερο κίνδυνο ανεπάρκειας, άσχετα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος και άλλους παράγοντες.

Το καλό καθάρισμα καταπολεμά τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα παθογόνοι μικροοργανισμοί να εισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος

Η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει και μια παραγνωρισμένη επίπτωση, καθώς αυξάνει τη συχνότητα των τοκετών που γίνονται πριν την ώρα τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γεννήσεις μπορούν να συμβούν έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα, λόγω αυτού και μόνο του κλιματικού παράγοντα.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον 'Αλαν Μπαρέκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ανέλυσαν στοιχεία για 56 εκατομμύρια τοκετούς.

Εκτιμήθηκε ότι οι γεννήσεις επιταχύνονται κατά 5% τις μέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32,2 βαθμούς Κελσίου. Η μέση επίσπευση των τοκετών είναι έξι μέρες, ενώ μπορεί να φθάσει και τις δύο εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο, 25.000 μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας μετά το 1969. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο στην Αμερική χάνονται περισσότερες από 150.000 μέρες κύησης, λόγω της κλιματικής αλλαγής που «σπρώχνει» τους τοκετούς πιο μπροστά. Μάλιστα, θεωρούν πιθανό ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 400.000 χαμένες μέρες εγκυμοσύνης ετησίως έως το 2100.

Ο πρόωρος τοκετός, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, μπορεί να αποβεί βλαπτικός για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.

Η ακοή είναι μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις του ανθρώπου. Συνδέεται άρρηκτα με τον εγκέφαλό μας, μας βοηθά να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας και αποτελεί το προειδοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Πρόκειται για ένα σύνθετο σχήμα συγχρονισμένων τμημάτων που συντελούν σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ήχο. Αν οποιοδήποτε από αυτά δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, το αποτέλεσμα είναι απώλεια ακοής.

Οι μύθοι και τα ερωτήματα γύρω από την βαρηκοΐα είναι πολλά! Ποιοι πάσχουν τελικά; Πως προκαλείται; Είναι αντιμετωπίσιμη

Αν και η βαρηκοΐα είναι συνήθης ανάμεσα σε ηλικιωμένους, στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξαρτήτου ηλικίας, ακόμη και εκ γενετής.

Η αποδυνάμωση της ακουστικής μας ικανότητας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φυσική διαδικασία γήρανσης, ο υπερβολικός θόρυβος στην καθημερινότητα μας, κάποια μόλυνση στο αυτί, παθήσεις του ακουστικού μας συστήματος, τραύμα στο κεφάλι, γενετήσιες βλάβες, κληρονομικότητα, αντιδράσεις σε ωτοτοξικά φάρμακα ή θεραπεία του καρκίνου κ.ά.

Το πιο απατηλό στοιχείο της βαρηκοΐας είναι ότι συχνά αναπτύσσεται αργά και δε γίνεται αντιληπτή άμεσα, αφού οι ίδιες οι άμυνες του οργανισμού μας μπορεί να καταστήσουν δύσκολο να αντιληφθούμε τυχόν απώλεια ακοής.

Όταν κάποιος πάσχει από βαρηκοΐα δε συνεπάγεται ότι ακούει τα πάντα σε χαμηλότερη ένταση. Στην πραγματικότητα χάνει ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες και ειδικότερα στις υψηλές, όπως ένα κουνούπι κοντά στο αυτί μας, γυναικείες και παιδικές φωνές ή τα σύμφωνα Τ, Σ και Φ. Ακόμη κι αν ακούει ηχηρά φωνήεντα όπως το Α, Ε και Ι, η αντίληψη της ομιλίας γίνεται δυσχαιρής. Γι’ αυτό, ένα πολύ συνηθισμένο παράπονο των βαρήκοων είναι πως οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά και όχι ότι οι ίδιοι δεν ακούν καλά.

Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι περισσότερες περιπτώσεις βαρηκοΐας είναι αντιμετωπίσιμες. Καταρχάς, τα ακουστικά έχουν πλέον πολυάριθμες λειτουργίες ώστε, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης, να φιλτράρουν και να δυναμώνουν τους κατάλληλους ήχους στην κατάλληλη ένταση προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν πιο πιστά τη φυσική ακοή. Επιπλέον, γίνονται συνεχώς μικρότερα και πιο διακριτικά, καταλήγοντας μερικά από αυτά να είναι απολύτως αθέατα από τους γύρω.

 “ Μπλε καρχαρία” εισαγόμενο κατεψυγμένο από τον Ατλαντικό ή “ σαπουνά”, αγοράζουν άθελά τους αντί για γαλέο οι περισσότεροι καταναλωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι παραπλανούνται από τα ταμπελάκια των ιχθυαγορών, όπου αναγράφονται ως “ γαλέος” όλα τα είδη καρχαρία!

 

«Συνήθως, κάθε είδος καρχαρία που πωλείται στην Ελλάδα, “ ονομάζεται” γαλέος» ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Γιώβος, υπεύθυνος προγραμμάτων αλιείας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, που εκπόνησε σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Marine Policy με τίτλο “ Assessing multiple sources of data to detect illegal fishing, trade and mislabelling of elasmobranchs in Greek markets”.

 

Στην έρευνα αξιοποιήθηκαν πολλαπλές πηγές πληροφοριών, όπως τα επίσημα στοιχεία από τις ιχθυόσκαλες της χώρας, στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές και εξαγωγές αλιευτικών προϊόντων, δείγματα από φέτες καρχαριών και σαλαχιών προς πώληση από ιχθυαγορές της βόρειας Ελλάδας, καθώς και παρατηρήσεις καρχαριών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Παράλληλα έγινε και μια πλήρης ανάλυση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των καρχαριών και των σαλαχιών στην Ελλάδα.

 

“ Ως γαλέος μπορεί να πωλείται νόμιμα οποιοσδήποτε καρχαρίας ανήκει στο γένος Mustelus, αλλά αυτό δεν τηρείται, αφού διαπιστώσαμε είδη καρχαριών, ακόμη και σαλαχιών, να πωλούνται με λάθος όνομα σε ποσοστό 60%, με αποτέλεσμα απειλούμενα με εξαφάνιση και προστατευόμενα είδη να καταλήγουν καθημερινά στο πιάτο μας” διευκρινίζει ο κ.Γιώβος.

 

Στις ελληνικές θάλασσες φιλοξενούνται περισσότερα από 65 είδη καρχαριών και σαλαχιών, πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση και 25 από αυτά προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, τις διεθνείς συμβάσεις και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Παρά τη σημαντική βιοποικιλότητα ειδών που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες, οι γνώσεις μας σχετικά με τη βιολογία και την οικολογία τους είναι ιδιαίτερα ελλιπείς, με αποτέλεσμα τη μη αποτελεσματική προστασία τους. Με βάση τα παραπάνω, η iSea έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην έρευνα και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους καρχαρίες και τα σαλάχια, με στόχο τη βελτίωση της γνώσης, αλλά και της κατάστασης των πληθυσμών τους στις ελληνικές θάλασσες μέσα από την ορθή επιστημονική γνώση.

 

“ Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήσαμε την έρευνα και τη συνεχίζουμε, γιατί διαπιστώνουμε ότι το παράνομο εμπόριο ελασμοβράγχιων είναι μια πραγματικότητα στην Ελλάδα με πολλαπλά περιστατικά αλίευσης προστατευόμενων ειδών” λέει ο κ.Γιώβος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση κατανάλωσης καρχαριών και σαλαχιών στη Νότια Ευρώπη μαζί με την Ιταλία. «Να τονίσουμε βέβαια ότι “ βαφτίζοντας” γαλέο ένα άλλο είδος, μπορείς να το πουλήσεις προς 16 ευρώ το κιλό, αντί για έξι ευρώ, που θα "έπιανε" κανονικά» συμπληρώνει.

 

Εντούτοις, προσθέτει, "εντοπίζονται σημαντικά κενά στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να συντηρείται τόσο η παράνομη αλιεία, όσο και το παράνομο εμπόριο προστατευόμενων ειδών. Είναι ενδεικτικό ότι στις εκφορτώσεις των αλιευμάτων χωρίζουν τα ελασμοβράγχια σε τρεις κατηγορίες αλλά τα πουλούν στη συνέχεια σε εμπόρους χωρίζοντας τα σε 12”.

 

Οσο για τον καταναλωτή, ο κ.Γιώβος ξεκαθαρίζει ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει τον γαλέο από τα άλλα είδη.

 

“ Ισως μόνο αν πωλείται σε μεγάλες φέτες, πρέπει να υποψιαστεί ότι δεν είναι γαλέος, αλλά διαφορετικό είδος καρχαρία. Βέβαια, με βάση την έρευνά μας, πολλοί καταναλωτές, θεωρούν ότι ο γαλέος είναι είδος... μπακαλιάρου και όχι καρχαρία” σημειώνει. Προτρέπει δε τους καταναλωτές να αποφεύγουν γενικότερα τον γαλέο και όλα τα είδη καρχαρία, γιατί βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα και συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, ενώ περισσότερα από τα μισά είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη Μεσόγειο.

 

Οι καρχαρίες και τα σαλάχια έχουν παρουσία στις θάλασσες του πλανήτη μας εδώ και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο χρόνια. Η σημασία τους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι τεράστια, καθώς στην πλειονότητά τους αποτελούν κορυφαίους θηρευτές και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα.

Την υγεία των ανθρώπων βλάπτει η κλιματική αλλαγή, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από θερμοπληξία, από ακραίες καιρικές συνθήκες και από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, μεταξύ των οποίων η ελονοσία.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, την επομένη της έναρξης συνόδου κορυφής για το κλίμα στη Μαδρίτη, ο Οργανισμός καλεί τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να σώζονται ετησίως μόνον μέσω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η υγεία πληρώνει το τίμημα της κλιματικής κρίσης. Γιατί; Διότι οι πνεύμονές μας, ο εγκέφαλός μας, το καρδιαγγειακό μας σύστημα υποφέρει πάρα πολύ από τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, τα οποία συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα αίτια της ρύπανσης του αέρα» δήλωσε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.

Παρά ταύτα λιγότερο από το 1% της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα διατίθεται στον τομέα της υγείας, υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι αυτό είναι εντελώς εξωφρενικό.

Οι θερμοκρασίες παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν ραγδαία αυτόν τον αιώνα με «ευρείες και καταστροφικές» συνέπειες μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφτασαν την περσινή χρονιά οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ειδικοί για το κλίμα.

«Ο ΠΟΥ θεωρεί την κλιματική αλλαγή την μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα», σημείωσε ο ειδικός του ΠΟΥ Ντιάρμιντ Κάμπελ-Λέντρουμ.

«Αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές μας άνθρακα, θα συνεχίσουμε να υπονομεύουμε τα αποθέματά μας σε τρόφιμα, τα αποθέματά μας σε νερό και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε --όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλή υγεία των πληθυσμών μας» πρόσθεσε.

Οι ίδιες αιτίες προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, σημείωσε εξάλλου ο Κάμπελ-Λέντρουμ και πρόσθεσε: «Περίπου τα δύο τρίτα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων».

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από την ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εκεί παίζεται το παιχνίδι» σημείωσε.

Ο ΠΟΥ πραγματοποίησε έρευνα για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στην οποία απάντησαν 101 χώρες -ωστόσο όχι αυτές που θεωρούνται πολύ σημαντικές για το θέμα αυτό, μεταξύ των οποίων η Ινδία και οι ΗΠΑ. «Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών που απάντησαν εκτίμησαν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξιών, τραυματισμών και θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα και από ασθένειες που οφείλονται στα τρόφιμα, το νερό και αυτές που μεταφέρονται από φορείς, από τη χολέρα ως την ελονοσία» κατέληξε.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE