Η ζάλη είναι μη ειδικό και πολύ ασαφές σύμπτωμα, κάτι αντίστοιχο με τον πονοκέφαλο.

Μπορεί λοιπόν να οφείλεται σε δεκάδες διαφορετικές παθήσεις.

Άλλες χαλάδες είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο σοβαρές, σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε συχνές ζαλάδες και δεν ξέρετε πού οφείλονται.

Οι συχνότερες αιτίες που εξηγούν το σύνηθες σύμπτωμα είναι:

    Ιογενής λοίμωξη στο αυτί που συνοδεύεται από φλεγμονή
    Ημικρανία, με τη ζαλάδα να εμφανίζεται πριν ή μετά την κρίση
    Στρες και άγχος, ειδικότερα εάν αναπνέετε γρήγορα και υπάρχει υπεροξυγόνωση του οργανισμού
    Απότομη πτώση της πίεσης (υπόταση)
    Πεσμένο ζάχαρο, συνήθως σε διαβητικούς
    Αφυδάτωση ή εξάντληση από τη ζέστη
    Μειωμένη κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο, λόγω απόφραξης αιμοφόρων αγγείων

Πηγή: onmed.gr

Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων σε συνεργασία με τους δύο επιπλέον παιδιάτρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων ενέκρινε το πρωτόκολλο διαχείρισης παιδιών και εφήβων σχσετικά με περιστατικά που αφορούν τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται οτι καθως προκύπτουν συνεχώς νεότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπειών ο προτεινόμενος αλγόριθμος θα ενημερώνεται.

Έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά < 16 ετών με:

1. Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία

2. Φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια

3. Παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιo καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Η κλινική εξέταση του παιδιού και λήψη δείγματος θα πρέπει να διενεργείται σε προκαθορισμένο ιατρείο όπου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να φέρει ΜΑΠ (Πίνακας).

Αναφορικά με τη διαχείριση τέτοιων παιδιών, η απόφαση για νοσηλεία εν αναμονή του αποτελέσματος είναι στη κρίση του παιδιάτρου και βασίζεται στη κλινική εικόνα αλλά και το υποκείμενο νόσημα του ασθενή. Τονίζεται ότι επί ήπιας κλινικής εικόνας είναι προτιμητέα η παραμονή στο σπίτι περιμένοντας το αποτέλεσμα. Εφόσον αποδειχθεί ότι ο ασθενής είναι θετικός, γίνεται άμεση επικοινωνία και ο ασθενής μπορεί να παραμείνει στο σπίτι με καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία. Αν υπάρξει επιδείνωση συνιστάται άμεση νοσηλεία.

Στη περίπτωση που το παιδί χρήζει νοσηλείας αυτή θα γίνει και πάλι σε προκαθορισμένο χώρο και η φροντίδα θα γίνει από εκπαιδευμένο προσωπικό που θα φέρει τα απαραίτητα ΜΑΠ (πίνακας). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο γονέας που συνοδεύει το παιδί θα πρέπει και αυτός απαραιτήτως να ελεγχθεί για COVID-19 και να τηρεί σχολαστικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Τονίζεται ότι επειδή τα περισσότερα ύποπτα κρούσματα τελικά δεν θα επιβεβαιωθούν ως λοίμωξη από COVID-19, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη κατά το δυνατόν νοσηλεία σε μόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων και την μετακίνηση τους αργότερα και ανάλογα με το αποτέλεσμα του COVID-19.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες με καρδιακή νόσο, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη.

Για πάνω από μια δεκαετία, οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και τις περιπτώσεις άνοιας σε περίπου 3.000 κατοίκους της Στοκχόλμης ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Giulia Grande σημείωσε ότι η έκθεση σε μολυσμένο αέρα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων.

«Πρόσφατα, αρκετές ερευνητικές ομάδες άρχισαν να επικεντρώνονται στις βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στον εγκέφαλο, για παράδειγμα τον αντίκτυπό της στις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων», σημειώνει.

Σε αυτό επικεντρώνεται η νέα έρευνα. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 74 ετών και σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες. Όταν ξεκίνησε η μελέτη, το 2001, κανείς δεν είχε άνοια. Η παρακολούθηση ολοκληρώθηκε το 2013.

Λόγω αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση, η Στοκχόλμη έχει σχετικά καλή ποιότητα αέρα, σύμφωνα με την Grande, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Ερευνών της Γήρανσης του Ινστιτούτου Karolinska και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Η ίδια και οι συνεργάτες της προσδιόρισαν τα μέσα επίπεδα ετήσιας ρύπανσης της πόλης σε περίπου 2,5 microns (μονάδα μέτρησης εισπνεύσιμης σωματιδιακής ύλης), επίπεδο που θεωρείται «χαμηλό» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ωστόσο, πάνω από το 12% των συμμετεχόντων (364) ανέπτυξαν άνοια κατά την περίοδο της μελέτης, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε η Grande. Αυτός ο σύνδεσμος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Περίπου οι μισές περιπτώσεις άνοιας που σχετίζονται με τη ρύπανση συνδέθηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο, είπε η Grande.

Γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

«Δυστυχώς, οι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητοί», δήλωσε η Grande.

Μια πιθανή εκδοχή είναι ότι μετά τη διείσδυση των εισπνεόμενων ρύπων στον εγκέφαλο, επιταχύνεται η συσσώρευση πλακών που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η κακή ποιότητα του αέρα θα μπορούσε επίσης να έχει έμμεση επίπτωση, καθώς αποτελεί γνωστή απειλή για την υγεία της καρδιάς και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Η εμφάνιση καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να είναι ο δρόμος που οδηγεί στην άνοια, πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Πηγή: healthday.com

Αν είχατε σκοπό να χάσετε βάρος, μάλλον τα σχέδιά σας… δεν έχουν πάει όπως θα θέλατε. Η πανδημία του κοροναϊού μάς κρατάει κλεισμένους στο σπίτι και το νευρικό τσιμπολόγημα πιθανότατα έχει αντικαταστήσει τη θερμιδομέτρηση του κάθε σας γεύματος. Αν λάβουμε δε υπόψη το γεγονός ότι τα γυμναστήρια είναι ερμητικά κλειστά, δεν είναι να απορεί κανείς που έχετε αρχίσει να ανησυχείτε για το βάρος σας.

 

Για να μην τρομάξετε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα φορέσετε το αγαπημένο σας στενό τζιν, ακολουθήστε τις 5 συμβουλές μας.

 

 

1. Μην ξεχνάτε να ζυγίζεστε

 

 

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να διατηρείτε το βάρος σας υπό έλεγχο είναι με το να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα. Κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να ζυγίζονται σε καθημερινή βάση, μια συνήθεια που είναι αρκετά εμμονική και αγχωτική. Άλλωστε, η διαφορά στο βάρος σας από τη μία ημέρα στην άλλη, έχει να κάνει με τα υγρά που έχετε πάρει ή χάσει και όχι με το λίπος.

 

Καλό είναι να ζυγίζεστε μόλις ξυπνήσετε, προτού πιείτε νερό ή φάτε κάτι και αφού έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα. Τότε η ζυγαριά δείχνει το πραγματικό σας βάρος, καθώς το στομάχι σας είναι ακόμα άδειο από τον  ύπνο.

 

Το νούμερο της ζυγαριάς είναι ένας ρεαλιστικός δείκτης για το αν και κατά πόσο έχετε παχύνει και σίγουρα αποτελεί ένα «καμπανάκι» που μπορεί να σας οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. 

2. Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ σας

 

 

Στην παρούσα φάση δε θα σας πούμε να καταπιεστείτε ώστε να σταματήσετε το νευρικό τσιμπολόγημα, αφού ήδη καταπιέζεστε αρκετά με το να μένετε συνέχεια μέσα στο σπίτι. Αυτό που θα σας πούμε όμως είναι να επιλέγετε έξυπνα τα σνακ σας.

 

Όλα ξεκινάνε φυσικά με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ: αποφύγετε τα συσκευασμένα, υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και γεμίστε το καρότσι σας με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

 

Αν δεν έχετε στο σπίτι σας τρόφιμα-πειρασμούς, δεν πρόκειται να τους ορμήξετε στην πρώτη λιγούρα. Έτσι, αν θελήσετε κάτι γλυκό, αντί να φάτε ένα κουτί μπισκότα, θα πρέπει να περιοριστείτε σε ένα γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς. Πιστέψτε μας, είναι πιο νόστιμο από όσο νομίζετε!

 

3. Γυμναστείτε

 

 

 

Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια έχουν κλείσει δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να γυμνάζεστε. Μάλιστα, τώρα είναι που έχετε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη τη σωματική άσκηση και την εκτόνωση, αφού περνάτε όλη την ημέρα σας στο σπίτι.

 

Σε περίπτωση που έχετε όργανα γυμναστικής, είναι μια καλή ευκαιρία να σταματήσετε να κρεμάτε σε αυτά τα ρούχα σας και να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε. Διαφορετικά, διαλέξτε μερικά από τα workouts που σας προτείνουμε και κάψτε θερμίδες χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι.

 

4. Μείνετε ενυδατωμένη

 

 

Μπορεί το νερό να μην έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος, έχει σίγουρα όμως την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Άλλωστε, είναι εντυπωσιακά συνηθισμένο να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων.

 

Συνδυαστικά με το νερό, δοκιμάστε να πίνετε τα αρωματικά βότανα της αρεσκείας σας και οι λιγούρες σας θα περιοριστούν σημαντικά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επιθυμήσετε ένα κομμάτι σοκολατόπιτα, προσπαθήστε πρώτα να πιείτε μια κούπα τσάι με μέλι.

 

5. Αποφύγετε το delivery

 

 

 

Ναι, ξέρουμε ότι η ζεστή πίτσα συνοδεύει ιδανικά την αγαπημένη σας ταινία και τη χαλάρωση στον καναπέ, όμως τα έτοιμα γεύματα εκτός από πλούσια σε γεύση είναι και πλούσια σε θερμίδες. Τώρα που έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ό,τι συνήθως, βρείτε μερικές υγιεινές συνταγές που θα θέλατε να δοκιμάσετε και μπείτε στην κουζίνα.

 

Αν πάλι το μαγείρεμα σας φαίνεται μαρτύριο, προτιμήστε να παραγγείλετε λιγότερο παχυντικά πιάτα, όπως σαλάτες, ψητό κοτόπουλο, μπιφτέκια γαλοπούλας ή καλαμάκια κοτόπουλο.

Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώνει στον αέρα ακόμη και όταν οι ασθενείς δεν βρίσκονται στο δωμάτιο, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Όπως αναφέρει η New York Post, επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του ιού σε δωμάτια και διαδρόμους στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ, όπου διεγνωσμένοι φορείς του ιού είχαν τεθεί σε καραντίνα.

«Επίσης ταυτοποιήσαμε με δειγματοληψίες ότι είχαν ανιχνευθεί γονίδια του ιού στον αέρα, γεγονός που μας επιβεβαίωσε την αξία να θέσουμε σε προτεραιότητα την αναπνευστική προστασία όταν είναι δυνατόν και τα περιβάλλοντα αρνητικής πίεσης ώστε να παρέχουμε άμεση ιατρική φροντίδα σε αυτά τα άτομα» τόνισε ο ερευνητής John Lowe.

Κατά τη μελέτη ελήφθησαν δείγματα αέρα από 11 δωμάτια του νοσοκομείου και εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης του ιού.

Δείγματα από τους διαδρόμους έξω από τα δωμάτια όπου οι υπάλληλοι του νοσοκομείου μπαινόβγαιναν ήταν επίσης θετικά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη δεν αξιολογεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον αέρα, αλλά ενισχύεται η ανάγκη για προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό του νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι να υπάρξουν περισσότερο θετικά συμπεράσματα για το θέμα.

«Ανάλογες μελέτες χρειάζονται ώστε να καταλάβουμε ποιες είναι οι αναγκαίες προφυλάξεις για τους εργαζόμενους στην υγεία, τους διασώστες και άλλους που φροντίζουν τους ασθενείς και είναι χρήσιμοι στη μάχη κατά της πανδημίας» είπε ο Joshua Santarpia, καθηγητής Παθολογίας και Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

«Αυτή η διαρκής δουλειά θα συνεχιστεί για να βελτιώσουμε την κατανόηση της μετάδοσης του ιού και να βοηθήσουμε ώστε να βρεθούν τρόποι για να βελτιωθεί η ασφάλεια κατά τη φροντίδα των ασθενών από κορονοϊό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην άποψη ότι ο νέος κορονοϊός πρωτίστως μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, δηλαδή με σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE